Stomatita la copii. Cauze, simptome, tratament. Ce să faci atunci când copilul se confruntă cu această problemă? Copilul tău pare perfect sănătos, dar plânge mult și aparent fără motiv, mai ales atunci când îi dai să mănânce? Unul dintre motivele acestui comportament ar putea fi stomatita. Aceasta reprezintă inflamarea mucoasei orale, iar zona devine extrem de dureroasă.
Cuprins:
Stomatita poate apărea pe limbă, buze sau chiar pe gingii și cerul gurii și, deși nu pare o afecțiune severă, ea este extrem de dureroasă și neplăcută.
Stomatitele pot avea diverse cauze, de la virusuri, bacterii, până la alergii și ulcerații mecanice. Cauzele stomatitei la copii pot fi:
– Toxice (stomatitele toxice sunt determinate de mercur, plumb, fosfor, etc)
– Iritative (factorii iritativi pot fi: igiena defectuoasă a gurii, aparate dentare necorespunzătoare, alimentele fierbinți sau prea condimentate sau chiar abuzul de tutun sau de alcool atunci când vorbim despre adolescenți)
– Infecțioase (stomatitele infecțioase sunt provocate de un streptococ, un stafilococ ori un pneumococ, anaerobi sau alte virusuri)
– Alergice
– Alimentare
– Ciupercile pot provoca și ele un tip de stomatită, numită stomatită candidozică.
Alte cauze ale stomatitei mai pot fi: stările alergice, sindromul de malnutriție, diabetul, afecțiunile hepatice, uremia.
De asemenea, tratamentul prelungit cu antibiotice poate să provoace anumite forme de stomatite. Mai mult decât atât, stomatitele pot să apară și în caz de: rujeolă, scarlatină, febră tifoidă sau leucemii.
Diagnosticul stomatitei se face prin examinarea de către medic a cavității bucale. Doctorul îți va spune dacă este nevoie de tratament medicamentos sau doar de o igienă riguroasă a gurii.
În general, antibioticele nu fac parte din schema de tratament în cazul stomatitelor la copii.
Însă, de ajutor pot fi probioticele și clătirea gurii cu tinctură de propolis, însă doar dacă acestea sunt recomandate de medic. Este posibil ca, din cauza gustului amărui, cel mic să refuze propolisul, iar în acest caz, propolisul poate fi combinat cu ceai de musetel.
Consumul de lichide ajută ca stomatita să se vindece mai repede. Sucul de lămâie are proprietăți antiseptice și poate grăbi vindecarea leziunilor bucale, însă, atunci când leziunile sunt destul de mari, acesta poate crea discomfort. Ceaiul de salcie poate fi folosit cu succes în tratarea stomatitei pentru că are proprietăți antiseptice, cicatrizante și astringente. De asemea, ceaiul din frunze de urzică este benefic, la fel ca şi cel de scumpie. Însă, cea mai eficientă protecţie împotriva stomatitei este igiena bucală corectă.
Trebuie evitate alimentele reci sau fierbinți, mâncărurile sărate sau acide. Cu puțină atenție, lezinile se vindecă într-o săptămână, cel mult două.
De reţinut este faptul că stomatita aftoasă nu este contagioasă, aşa că, dacă aveţi în preajmă o persoană afectată, nu există risc să vă molipsiţi. Partea mai puţin bună, în schimb, este că cel mic riscă să se mai confrunte cu această boală, care poate să reapară periodic, pe parcursul următorilor ani de la prima declanșare.
Din păcate, stomatita herpetică poate fi transmisă prin sărut sau prin împărțirea mâncării sau băuturilor, folosirea tacâmurilor sau a paharelor în comun (fără ca acestea să fie spălate cu multă atenție), deci este imperios necesar să fim conștienți de acest aspect.
Stomatita poate fi prevenită prin:
Este important să fii atentă mereu la gurița copilului, mai ales că în primii ani de viață igiena corectă este făcută cu ajutorul unui adult. Spală-i dinții, hidratează-l mereu, oferă-i alimente sănătoase și cel mic va fi ferit de boli precum stomatita.
Sursa foto: Pexels.com
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…