Studiu: laptele matern, posibil leac în tratarea COVID-19. Este un studiu condus de un grup de cercetători din New York, în frunte cu Dr. Rebecca Powell, asistent profesor în Divizia de Boli Infecțioase de la Icahn School of Medicine (Mount Sinai).
Mai multe mămici care alăptează s-au oferit în mod voluntar să participe la acest studiu, pentru a observa posibilele efecte pozitive pe care laptele matern le are în tratarea infecției cu COVID-19.
La începutul lunii aprilie, dr. Rebecca Powell a postat un anunț online despre studiul pe care urmează să îl desfășoare și nu mai puțin de 900 de mămici au răspuns apelului.
„Premiza de la care am pornit are legătură cu anticorpii care se găsesc în laptele matern, cu atât mai mult cu cât o parte din acești anticorpi provin din sânge.
Sperăm ca nivelul anticorpilor să fie ridicat și să aibă o funcție protectivă. Acest lucru este important pentru bebelușii hrăniți la sân. În plus, dacă sunt niveluri ridicate de anticorpi protectivi, acești anticorpi ar putea să fie purificați și folosiți apoi în tratamente în cazuri severe de COVID-19″, explică dr. Powell, potrivit forbes.com.
Vezi si: Mamele cu coronavirus pot alăpta în siguranță. Sfaturi de la OMS | Demamici.ro
Laptele matern nu poate fi consumat de oricine
Medicul îi mai avertizează pe oameni să nu apeleze la tratament improvizat acasă, pe baza acestei premize. Cu atât mai puțin să achiziționeze lapte matern de pe internet pentru consum personal.
„Nu recomand nimănui să cumpere lichide corporale de pe internet ca să le ingereze. Orice lichid corporal poate fi purtător de alte boli. În ceea ce privește laptele matern, eu vorbesc despre purificarea anticorpilor specifici din lapte pe care să-i folosesc în scop terapeutic”, mai spune medicul.
Femeile însărcinate care au născut în această perioadă au fost încurajate să alăpteze, inclusiv mamele testate pozitiv cu coronavirus deoarece infecția cu virusul nu se transmite la făt prin laptele matern.
Din același motiv, dr. Powell a făcut apel către toate mămicile de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, indiferent că au fost testate pozitiv, s-au vindecat sau au suspiciuni că ar putea fi infectate.
Participantele la studiu au fost rugate să se mulgă acasă, cu ajutorul unei pompe, și să depună laptele matern la congelator, cu data inscripționată pe recipient.
Următorul pas este ca dr. Powell să pună la punct un sistem eficient și sigur prin care mămicile să livreze laptele către laboratorul ei.