Studiu: Peste 85% dintre copiii din Romania stau zilnic pe internet. Studiu in Romania: 86% dintre copiii cu varste cuprinse intre 9 si 16 ani folosesc internetul zilnic, de pe telefon sau tableta.
Cuprins:
63% navigheaza de mai multe ori pe zi sau aproape tot timpul. Studiul a fost realizat de EU Kids Online 2020.
Diferenta este uriasa prin comparatie cu anul 2010, atunci cand doar 2% dintre copii aveau acces la internetul de pe smartphone.
La nivel de tara, 77% dintre copiii Romaniei folosesc internetul pentru a comunica cu prietenii sau familia. In Germania, doar 14%.
Tot cu ajutorul internetului, 41% dintre copiii din Romania cumpara lucruri sau compara preturi. La fel, in Germania, statistica este de doar 8%.
„Datele de mai sus arată copiii din România în top și la unele dintre oportunitățille internetului, nu doar la riscuri. Astfel, folosirea internetului pentru comunicare este foarte importantă într-o Românie din ce în ce mai afectată de emigrație (e.g. părinți plecați la muncă în străinătate).
Pe de altă parte, este clar că avem nevoie de educație pentru folosirea în siguranță a internetului, și aici mă refer inclusiv la respectul pentru datele personale ale celorlalți utilizatori, procentul foarte mare al celor care sunt victime ale abuzului de date personale fiind un semnal de alarmă.
Vorbind despre respectul pentru datele personale, trebuie menționați părinții care participă la fenomenul de sharenting fără să înțeleagă impactul pe care acesta îl are asupra copiilor, nu doar imediat (prin mesaje răutăcioase), ci și din perspectivă comercială (fenomenul de dataficare).”
Fenomenul „sharenting” se refera la situatia atat de des intalnita in care parintii distribuie online informatii personale despre copil.
20% dintre copiii de la nivel european s-au aratat deranjati de acest fenomen si si-au rugat parintii sa indeparteze aceste continuturi de pe internet.
In Norvegia si in Belgia s-a inregistrat cea mai mare valoare raportata, 36%.
In Romania, 28% dintre copii au declarat ca li s-a intamplat sa isi roage parintii sa nu mai distribuie informatii despre ei in mediul online.
Odata cu expunerea in mediul online apar si situatii de abuz de date personale. La nivel european, Romania se afla pe loc fruntas la acest capitol.
Astfel, 14% dintre copii au spus ca o alta persoana le-a folosit parola pentru a le accesa informatiile sau pentru a pretinde ca sunt ei. In alte cazuri, au existat situatii in care altcineva a facut publice poze pe care nu si le doreau sau ca au pierdut bani dupa ce au fost inselati pe internet.
11% dintre copiii (intre 12 si 16 ani) din Romania folosesc excesiv internetul si au declarat ca au neglijat mancatul sau dormitul din cauza aceasta (fata de sub un procent in Italia si 1% in Germania).
Timpul petrecut online al copiilor din Romania este de 3 ore, in medie.
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…