Subiecte și barem la simularea examenului de Bacalaureat 2023, proba la Limba și literatura română.
Cuprins:
Elevii claselor a XII-a şi a XIII-a au susţinut, luni, 27 martie, proba scrisă la Limba şi literatura română de la simularea examenului de Bacalaureat 2023, prima probă din cadrul simulării acestui examen național.
La profilul umanist, elevii au avut basmul cult în partea dedicată eseului, la punctul al III-lea, și o poezie la cel de-al II-lea punct, potrivit Edupedu.ro.
Subiectele complete la română de la simularea examenului de BAC 2023, dar și baremul de corectare, vor și publicate pe edupedu.ro, după ora 15:00.
Proba obligatorie a profilului va fi marţi, iar miercuri – proba la alegere a profilului şi specializării. Elevii din partea minorităţilor naţionale susţin pe 30 martie proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Pe 6 aprilie vor fi comunicate rezultatele.
La Subiectul I elevii au avut un text la prima vedere din Vasile Tițescu, „L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu”. Subiectul al II-lea a avut în prim plan poezia Versuri a lui Tudor Arghezi. Un text de 50 de cuvinte în care să fie comentată relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice. Doar 10 puncte a avut acest subiect. Subiectul al III-lea a fost tot unul de „creație“ – elevii au avut de scris un eseu pe tema relației dintre două personaje dintr-un basm cult studiat.
Subiectele de la simularea examenelor naţionale sunt redactate sub forma unei broşuri care se tipăreşte faţă-verso, conform Ministerului Educaţiei. Probele la care se va susţine simularea examenului de Bacalaureat sunt: Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă – pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, argumentare şi comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie.
Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor. Accesul elevilor în săli pentru examenul la Limba română la simularea Bacalaureatului 2023 este permis până la ora 8,30, iar probele încep la ora 9,00, moment în care vor fi distribuite subiectele.
Simulările la examenul de Bacalaureat se vor desfăşira după următoarul calendar:
Potrivit Ministerului Educaţiei, simularea are ca obiective familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale.
„Rezultatele obţinute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care acestea s-au desfăşurat prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vară. Rezultatele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi”, menţionează Ministerul Educaţiei.
Elevii se pot înscrie la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat 2023 în perioada 29 mai – 2 iunie. Examenul de Bacalaureat 2023 începe în 12 iunie, cu evaluarea competențelor, iar în 26 iunie 2023 elevii de clasa a XII-a vor susține prima probă scrisă – cea la Limba și literatura română.
În intervalul 26 – 29 iunie 2023 vor avea loc probele scrise la BAC 2023. Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat 2023 vor fi afișate în 3 iulie, iar rezultatele finale vor fi publicate în 7 iulie.
Probele scrise:
Subiecte și barem la simularea examenului de Bacalaureat 2023. La Limba română, pentru simularea probelor scrise de la Bacalaureat 2023, în anul școlar 2022-2023, este valabilă programa aprobată prin OMEN nr. 4923/2013. Nu există niciun conținut exceptat.
Vezi și: Când începe școala în anul școlar 2023-2024? Proiectul propus de Ministerul Educației | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…