Recomandări

Terapia cu celule stem în tratarea autismului. Nașterea celui de-al doilea băiețel i-a adus minunea salvării primului copil. Povestea Dianei VIDEO | Demamici.ro

Terapia cu celule stem în tratarea autismului. Se spune că nimic nu e întâmplător în viața aceasta, iar Diana Carp a simțit din plin intervenția miraculoasă a divinității. Denis, primul ei băiețel, avea doi ani când în viața lor a venit, ca o surpriză, Rareș. Părinții nu își imaginau atunci că odată cu cel de-al doilea copil, în viața lor își făcea loc minunea. Rareș a venit în sânul familiei în mod neașteptat și tot neașteptat a adus salvarea pentru frățiorul său mai mare.

Diana Carp: „Deci asta e minunea noastră. Faptul că a venit cel de-al doilea băiețel, deși nu-l așteptam, a fost cumva o surpriză. Și nu doar că a venit, dar am avut inspirația să recoltăm celulele stem, ca ulterior aceste celule să-i salveze viața (n.r – lui Denis, primul născut). E alt copil acum. E un om care se poate integra.”

„Mamele fac medicina să fie extraordinară”, campania de recunoaștere a superputerii mamelor din România, inițiată de Rețeaua de sănătate Regina Maria

În fiecare mamă există o putere extraordinară, o forță în stare să mute munți și să transforme imposibilul în posibil. În luna martie, ne alăturăm campaniei de recunoaștere a superputerii mamelor din România, inițiată de Rețeaua de sănătate Regina Maria și vă prezentăm câteva povești care demonstrează că „mamele fac medicina să fie extraordinară”. Cum?

  • Prin instinctul unic care devine far călăuzitor atât pentru copil, cât și pentru mamă.
  • Prin învățarea continuă – sute de ore de cercetare, de studiu pentru noua etapă a cunoașterii și a autocunoașterii.
  • Prin alegerile cele mai bune pentru copilul mult dorit, dar și pentru întreaga familie.

„Sunt foarte multe lecții pe care și noi, medicii, le învățăm de la pacientele noastre. Fiecare mamă ne învață că vulnerabilitea, fragilitatea și hotărârea înseamnă putere. Puterea de a continua și de a găsi speranță și soluții, chiar și în fața celor mai dificile diagnostice, pentru ele sau copiii lor. Puterea mamelor este extraordinară”, susține Dr. Dana Zaciu, Șef Secție Terapie Intensivă Neonatală, în cadrul Spitalului Regina Maria Băneasa, unul dintre cei mai titrați neonatologi din România.

Terapia cu celule stem în tratarea autismului. La aproape 4 ani, Denis a fost diagnosticat cu tulburare de spectru autist (TSA)

Am ales să vă împărtășim în acest articol povestea Dianei Carp, una dintre mamele care fac medicina să fie extraordinară. Denis, băiețelul Dianei, a fost diagnosticat cu tulburare de spectru autist aproape de 4 ani, la aproximativ un an de când părinții au sesizat primele simptome. Deși se apropia de 4 ani, Denis nu rostea decât câteva cuvinte. Evita interacțiunea cu cei din jur și nu stabilea contact vizual. Părinții s-au îndreptat în primă fază spre logoped, însă specialistul i-a îndrumat spre un control neurologic. După mai multe controale, analize și teste, Denis a fost diagnosticat cu tulburare de spectru autist (TSA) și a început imediat ședințele zilnice de terapie ABA.

Diana Carp: „Denis avea 4 ani și nu vorbea. Acela a fost momentul în care ne-am dat seama că ar putea fi ceva în neregulă. Am fost la neurolog cu el și ni s-a spus că ar putea fi tulburare de spectru autist. (…) Mi se ridică pielea pe mâini când mă gândesc cât de mult momente au fost care au durut. Eu îl vedeam perfect, iar diagnosticul primit a fost echivalent, în psihologie, cu un deces, cu o pierdere. Practic ceea ce tu vedeai ca fiind 100%, nu mai era… sau așa spuneau cei din jur.”

Terapia cu celule stem în tratarea autismului. Diana și-a urmat instinctul unic de mamă

În momentul în care simte sau știe că ceva este în neregulă cu copilul ei, o mamă își urmează instinctul și nu se dă bătută niciodată. Luptă cu toate puterile pentru copilul său. Ar lupta și fizic dacă de asta ar depinde viața ființei pe care a adus-o pe lume, însă de cele mai multe ori, adevărata luptă este cea psihică, cu sine și cu dificultatea situațiilor imprevizibile care pot schimba cu 180 de grade viața unei familii.

În cazul Dianei Carp, diagnosticul lui Denis a fost vestea care le-a dat viața peste cap. Însă nu s-a dat bătută. Și-a luat puterea din dragostea pentru copiii ei și pentru familie și a luptat.

R: Care a fost sursa puterii tare?

Diana Carp: „Denis. Rareș. Familia mea toată. Eu nu mă văd puternică, nu știu de ce, mi se pare că fac ceea ce ar face orice altă mamă pusă în situația mea.”

Prin cercetare, informare și învățare continuă, Diana a ajuns să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea copilului ei

În momentul în care în viața lor de familie a apărut autismul, Diana și soțul său au continuat să cerceteze, să se informeze și să caute soluții pentru a-și salva copilul. Căutau constant informatii despre terapiile inovatoare în autism. Așa au aflat despre potențialul celulelor stem din cordonul ombilical. Știau că la nașterea celui de-al doilea băiețel au recoltat celule stem și au considerat că și aceasta poate fi o pistă de salvare pentru Denis.

Diana Carp: „La un moment dat am trimis un e-mail la Regina Maria în care am întrebat dacă celulele stem ale celui mic, stocate la naștere, nu ar putea cumva să-l ajute pe cel mare în afecțiunea lui. (…) Mi-a răspuns la scurt timp doamna Alina și mi-a spus că există un studiu în America și că am putea să ne încadrăm. Inițial mi se părea wow. Oare chiar e adevărat? Oare chiar e real ce se întâmplă?

Primul pas a fost să facem compatibilitatea. Dacă nu erau compatibili și șansele erau de 25%, nu am fi putut merge mai departe.”

Însă, compatibilitatea a existat. Părinții au decis să profite de această șansă și au decis ca fiul lor să primească terapia cu celule stem. Diana și soțul ei au făcut cea mai bună alegere pentru Denis.

Micul pacient a primit terapia cu celule stem în cadrul unui studiu clinic extins, derulat de prestigioasa „Duke University Medical Center” din Statele Unite ale Americii. Celulele au fost recoltate la Regina Maria, la nașterea fratelui său, iar testele au demonstrat că cei doi copii sunt compatibili.

Diana Carp: „Nu ni s-a garantat nimic înainte de a ajunge acolo, dar chiar și așa, noi am vrut s-o facem. Am făcut-o și astăzi avem rezultate fantastice, aș putea să spun. Copilul acesta s-a schimbat pur și simplu de la acea terapie cu celule stem.

Și văd îmbunătățirile care sunt majore, chiar sunt majore. Nu puteam să-l las să facă nimic. Trebuia, în parc, să stau doar lângă el, să nu intre în vreo altercație cu vreun copil sau cu vreun adult. În mod obligatoriu se bătea sau ce certa cu cineva. Acum pot să stau liniștită și doar să mă uit la el să știu că e în regulă.

Terapia cu celule stem l-a ajutat să ajungă ce este astăzi.”

Terapia cu celule stem în tratarea autismului. Rezultate spectaculoase. Viața lui Denis s-a schimbat complet

Diana Carp: „Rezultatele au fost spectaculoase pot să spun, adică… dacă atunci când am plecat el nu se uita în ochii noștri, nu aveam contact vizual, după 2 săptămâni aveam o discuție în familie, iar el stătea așa pe canapea și se uita la cel care vorbea în ochi și la buze și asculta cu foarte mare atenție tot ce vorbeam.”

Terapia cu celule stem în tratarea autismului. Datorită terapiei cu celule stem, Denis a scăpat de medicația specifică autismului, de fixații, de deficitul de atenție și comportamentele repetitive. Nu mai are nevoie nici de ședințele de terapie ABA. Băiețelul are aproape 11 ani și duce o viață cât se poate de normală. Merge la o școală normală, socializează, participă la petreceri alături de prietenii săi. Denis practică mai multe sporturi: ski, karate și dansuri.

Diana Carp: „Profesorul de dansuri mi-a spus recent «cel mare se descurcă excelent, să vedeți cum îi merg picioarele la dans, nu a greșit nimic, e o revelație băiatul asta» Nu știe nimic despre Denis (n.r. – că a fost diagnosticat cu autism), cred că dacă îi spun nici nu mă crede. Vă dați seama cât mi-a crescut inima fiind vorba despre Denis?

Dacă nu am fi avut celulele stem recoltate, noi nu am fi fost cu băiatul acolo unde este astăzi, ca și îmbunătățiri.”

R: Ce gând le transmiți altor mame?

Diana Carp: „Nu poți să faci nimic, decât să speri. Să speri, să lupți și să mergi cu el oriunde poți. Oriunde poți, oriunde, să încerci să faci orice e posibil ca să-l salvezi.”

Denis este un copil dotat cu inteligență peste medie, iar terapia cu celule stem l-a ajutat, nu doar să se bucure de o copilărie normală, dar și să își poată atinge potențialul de dezvoltare.

Ce sunt celulele stem și care este potențialul lor de utilizare?

Biolog Magda Dulugiac, Manager Laborator Banca de Celule Stem Regina Maria: „Celulele stem sunt celulele care formează diferite țesuturi și organe. Practic, le avem în noi toată viața. Altfel, nu s-ar vindeca o rană, nu am repara leziuni, să spunem. (…) Sunt niște celule miraculoase. Nu sunt niște celule specializate, din contră, se pot dezvolta în diferite linii celulare, care la rândul lor să producă organul sau țesutul final. Aceste celule aparțin copilului, sunt celule sănătoase și pot fi utilizare la o adică pentru sine sau, în cazul unor transplanturi, pentru persoane compatibile, de obicei foarte apropiate. (…) Recoltarea propriu-zisă de celule stem din sângele cordonal este nedureroasă, este netraumatizantă, nu presupune vreun risc nici pentru mamă, nici pentru copil.”

În România, pentru circa 5 – 10% din totalul nașterilor se recoltează și aceste celule stem. Nu este neapărat un procent mic. Este o muncă a tuturor colegilor de breaslă de informare cât mai corectă a cuplurilor care așteaptă un copil, cu privire la beneficiile, limitările, posibilitățile de utilizare ale acestor celule.

Transplantul de celule stem autolog (pentru aceeași persoană) este indicat pentru cazurile în care boala nu este de natură genetică (ereditară), iar transplantul alogen (pentru o persoană diferită față de cea de la care s-a făcut prelevarea) este indicat atât pentru bolile moștenite, cât și pentru celelalte tipuri de boli.

Cum se face prelevarea și în ce condiții sunt stocate celulele stem?

Magda Dulugiac, Manager Laborator Stem: „Crioconservarea este o metodă unanim acceptată pentru păstrarea celulelor stem pe o perioadă nedeterminată de timp, atunci când utilitatea imediată după recoltare nu este necesară. Prin crioconservare, celulele stem își păstrează proprietățile funcționale și structurale. Aparatul de congelare programată, practic, pe parcursul a 80 de minute, temperatura unităților va scădea de la 4 grade, la minus 140 de grade. Acest echipament este conectat la cilindrul de azot lichid, răcirea realizându-se prin intermediul azotului lichid.

La finalul procesului de congelare programată, casetele sunt transferate în tancurile de stocare cu azot lichid, tancuri în care temperatura ambientală este de minus 196 de grade Celsius. Practic, din acest moment, calitatea celulelor este înghețată în timp. Este tot timpul aceeași. Din momentul în care celula este înghețată, niciun factor nu poate interveni asupra calității ei.”

Sângele din cordonul ombilical este o sursă importantă de celule stem hematopoiestice, iar țesutul din cordonul ombilical este bogat în celule stem mezenchimale.

Magda Dulugiac, Manager Laborator Stem: „Procesarea și pregătirea unităților de sânge de cordon ombilical în vederea crioprezervării se realizează de banca noastră prin reducerea volumetrică. Practic, prin metoda sedimentării eritrocitelor.

Prin centrifugări succesive, se sedimentează fracția eritrocitară și se separă celelalte fracții celulare, astfel încât, noi, în final, să putem să extragem doar concentratul leucocitar. Concentrat leucocitar în care se găsesc toate celulele din sânge, mai puțin eritrocitele. Tot în aceste celule, în acest amestec de celule, găsim și noi celulele stem, cele care, de fapt, prezintă interes pentru noi.”

Primul transplant de celule stem din cordonul ombilical a fost efectuat de echipa condusă de Prof. Eliane Gluckman în 1988 la un copil care suferea de anemie aplastică Fanconi, celulele fiind recoltate la nașterea surorii lui.

Zeci de mii de probe de celule stem din cordonul ombilical au fost utilizate deja în tratarea unor afecțiuni. Medicina regenerativă este în plină evoluție și asta va da perspective noi pentru viitor.

Vezi și: Celulele stem. De ce trebuie să recoltez celule stem la nașterea copilului. Informații complete despre recoltare, stocare, utilizare | Demamici.ro

Vezi și: Povestea lui David, al doilea prematur salvat datorită terapiei cu celule stem în Spitalul Regina Maria Băneasa. Băiețelul a împlinit un an și este sănătos | Demamici.ro

Share

Articole recente

Actrița Anca Dinicu a născut. Ce prenume a ales pentru micuțul său | Demamici.ro

Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…

18 ore

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună