Testele PISA au scos la iveală un nivel extrem de scăzut al competențelor elevilor români, nivel care i-a clasat la final de clasament, în topul Uniunii Europene.
După elevii români, situați pe penultimul loc, doar bulgarii s-au clasat mai jos.
Practic, România a înregistrat la testele PISA din 2023 un nivel general de competență 2, considerat unul critic.
Acest nivel înseamnă că aproape jumătate dintre elevi nu înțeleg ceea ce citesc.
Cuprins:
Scorurile medii obținute de elevii din România în 2022 au fost similare cu cele înregistrate în 2018 la matematică, lectură și științe. La matematică, scorurile medii din anul 2022 au fost mai scăzute față de cele din anii 2012 și 2015, potrivit Digi24.
Nu s-a constatat o evoluție nici la lectură sau la științe, acolo unde rezultatele de la testele PISA au fost similate cu cele obținute la evaluările PISA precedente, începând cu anul 2012.
În total, România a obținut un scor de 428 de puncte, ceea ce înseamnă că s-a poziționat la nivelul 2 și a plasat țara noastră în rândul celor mai slabe cotate țări din punct de vedere al educației.
Conform statisticilor, la testarea PISA s-a observat o diferență de gen în ceeea ce privește performanțele la anumite materii.
Astfel, s-a constatat în medie o performanță similară la matematică între fete și băieți.
În schimb, le lectură, fetele au depășit băieții cu 26 de puncte.
La testarea PISA au participa elevi cu vârste de 15 ani.
La nivel european, în aproape toată țările participante, cu două excepții (79 din 81 de țări), fetele au obținut performanțe mai bune decât băieții la lectură.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că una dintre concluziile raportului PISA 2022 este că avem un sistem de educaţie rezilient, potrivit euronews.ro.
Ligia Deca a ținut să-i felicite atât pe profesori, cât și pe părinți, care prin implicarea lor din perioada pandemiei, i-au determinat pe elevi să-și continue studiul, chiar și de acasă.
„Spre deosebire de multe alte state, România nu a înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor. Asta după doi ani de pandemie, doi ani marcaţi de pauze în procesul educaţional clasic. Aceasta demonstrează că avem un sistem de educaţie rezilient şi că ţara noastră a reuşit, prin ansamblul măsurilor luate, să limiteze efectele pandemiei. Meritul principal pentru aceasta le revine profesorilor, elevilor şi părinţilor care în acea perioadă au depus toate eforturile necesare pentru ca elevii să-și continue învățarea”, a mai declarat ministrul educației.
România a început să participe la testare încă din anul 2000, iar anul acesta a înregistrat cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani.
Iată rezultatele elevilor români din anii precedenți:
Programul pentru Evaluarea Internațională (PISA) evaluează competențele la matematică, lectură și științe ale elevilor de 15 ani.
Aceste teste vizează capacitatea elevilor de a rezolva probleme complexe, de a stimula gândirea critică și abilitatea de a comunica eficient.
Testele au cuprins atât întrebări cu răspunsuri cu alegere multiplă, dar și întrebări la care elevii au fost rugați să-și construiască singuri răspunsul.
Suplimentar, elevii au mai răspuns la un chestionat, a cărui completare a durat 35 de minute.
Acest chestionar a avut în vizor informații despre elevi, atitudinea lor, credințele, experiențele școlare, dar și mediul lor de acasă.
Testele PISA oferă informații despre eficiența sistemelor de învățământ în ceea ce privește pregătirea elevilor pentru a face față provocărilor din viața reală, dar și pentru a avea o viață de succes în societatea actuală.
Este important să subliniem că testele PISA nu sunt obligatorii pentru toţi elevii de 15 ani, iar eşantionul din 2022 a fost de 7.400 de copii, circa 3,4% din totalul elevilor cu această vârstă la momentul testării, adică circa 217.000, după cum arată statisticile oficiale ale INS. La testarea PISA 2022 au participat 260 de unităţi de învăţământ; 69% urban, 31% rural.
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…