Tot ce trebuie să știi pentru folosirea corectă a scutecelor – interviu cu Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC. Știm cât de important este ca bebelușul să se simtă confortabil în scutecul pe care îl poartă. Știm cât de îngrijorătoare pot fi iritațiile, scurgerile de lichid sau „foiala” pe timpul nopții pentru că cel mic nu se simte bine cu scutecul. Știm, de asemenea, ce înseamnă să fugi prin toată casa cu scutecul în mană în încercarea disperată de echipare a „bombiței energetice”. Din aceste motive, împreună cu Pampers am realizat un interviu cu Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist și consultant în lactație IBCLC despre folosirea corectă a scutecelor.
1. Cum aleg mărimea corectă pentru scutec? De unde știu când este momentul să trec la o mărime mai mare?
2. Copilul meu are pielea foarte sensibilă, ne confruntăm mereu cu iritații de scutec. Cum pot rezolva această problemă?
3. Este adevărat că scutecul nu trebuie să acopere buricul bebelușului dacă acesta nu a căzut încă? Cum se procedează în acest sens?
4. Ce fel de scutece sunt recomandate în cazul nou-născuților?
5. Câte scutece trebuie să ude un nou-născut pe zi pentru a ști că se hrănește corespunzător?
6. Ce fel de scutece sunt recomandate copiilor trecuți de doi ani, foarte energici, pentru a nu se uda în timpul nopții?
7. Câteva sfaturi, trucuri pentru a-l face pe cel mic să stea, să aibă răbdare la schimbarea scutecului?
8. Bebele meu se trezește ud, trebuie să-i schimb mereu hăinuțele. Ce trebuie să fac pentru a evita scurcerea lichidului din scutec?
Răspunsurile la aceste întrebări le regăsiți mai jos:
Cum aleg mărimea corectă pentru scutec? De unde știu când este momentul să trec la o mărime mai mare?
Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC: Este foarte simplu! Tot ce trebuie să faci este să știi ce greutate are copilul tău și, în funcție de aceasta, poți alege dimensiunea scutecului. El se va adapta perfect oricărui bebeluș, deoarece are manșete elastice în jurul coapselor și aripioarele de la nivelul burticii pot fi lipite mai strâns sau mai larg.
Copilul meu are pielea foarte sensibilă, ne confruntăm mereu cu iritații de scutec. Cum pot rezolva această problemă?
Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC: Când ești părinte, te îngrijorează orice bubiță de pe pielea bebelușului tău, dar o dermatită de scutec care tot reapare, nu e deloc de ignorat. Asigură-te că schimbi des scutecul: după fiecare scaun speli fundulețul bebelușului cu apă călduță și un săpun lichid special conceput pentru copii. Iar dacă nu are scaun, ghidează-te după indicatorul de umezeală, banda galbenă ce se colorează pe măsură ce se umple scutecul.
Aplică cremă pentru eritem fesier la fiecare schimbare de scutec, strat subțire. Încearcă din când în când să lași bebelușul pe o aleză cu fundulețul gol. Dacă faci deja toate acestea și dermatita de scutec persistă, cere sfatul pediatrului sau medicului de familie.
Este adevărat că scutecul nu trebuie să acopere buricul bebelușului dacă acesta nu a căzut încă? Cum se procedează în acest sens?
Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC: Restul de cordon ombilical este motiv de îngrijorare pentru toți părinții, deși vă asigur că nu prea aveți ce greși. Pentru a se desprinde mai repede, e de preferat să fie lăsat la aer, de aceea alegem să nu îl acoperim cu scutecul. Unele scutece, cum este Pampers Premium Care mărimea 1, au marginea din dreptul buricului decupată, astfel încât să nu necesite răsucirea scutecului sau acoperirea zonei ombilicale cu el. Alegând astfel de scutece, buricul va arăta curând ca al adultului.
Ce fel de scutece sunt recomandate în cazul nou-născuților?
Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC: Pentru mulți părinți de nou-născuți, zona ombilicului e un motiv de îngrijorare, drept care, în prima lună de viață, pot folosi pentru bebelușii lor scutece care au marginea din față decupată în așa fel încât să nu acopere zona respectivă, să lase buricul la aer pentru a se usca optim. Un astfel de scutec este Pampers Premium Care mărimea 1, care are și toate calitățile scutecelor Pampers, fiind blând cu pielea sensibilă a unui nou-născut.
Câte scutece trebuie să ude un nou-născut pe zi pentru a ști că se hrănește corespunzător?
Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC: Numărul de scutece udate de un nou-născut în primele zile crește treptat de la 1-2 la 5-6 scutece ude grele în ziua a cincea, apoi se menține la acest număr, aproximativ 5-6 scutece ude pe zi. Dar e posibil ca unii bebeluși să aibă în primele săptămâni scaun la fiecare masă, motiv pentru care vor fi schimbați mult mai des.
Ce fel de scutece sunt recomandate copiilor trecuți de doi ani, foarte energici, pentru a nu se uda în timpul nopții?
Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC: După vârsta de 2 ani și chiar mai devreme, când copilul începe să se ridice în picioare cu ușurință, e dornic de multă mișcare și nu îi mai place deloc statul pe salteluță pentru a-i fi schimbat scutecul, părinții ii pot pune cu ușurință scutec chiloțel, care se îmbracă rapid și care absoarbe toată umezeala din timpul nopții, astfel încât somnul să nu fie întrerupt pentru schimbat. Pampers are gamele Pampers Pants și Pampers Premium Care Pants care pot răspunde acestor nevoi.
Cateva sfaturi, trucuri pentru a-l face pe cel mic să stea, să aibă răbdare la schimbarea scutecului?
Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC: Când te pregătești la cursul de puericultură pentru venirea bebelușului, schimbatul scutecului pare foarte simplu, asta pentru că schimbi un manechin, nu un bebeluș adevărat. În primele luni nu e nevoie de prea multe trucuri, folosește acest moment pentru a-i vorbi, zâmbi, pentru a-i povești tot ceea ce faci.
Odată ce începe să se rostogolească, trebuie să fii mult mai rapid sau să îi atragi atenția cu vorbit pe diferite tonalități, cu strâmbături sau accesorii caraghioase: un turban, niște ochelari de petrecere sau pur și simplu pijamăluța lui bebe în capul tău. Ai mare grijă, nu lăsa niciodată bebelușul singur pe masa de înfășat!
Bebele meu se trezește ud, trebuie să-i schimb mereu hăinuțele. Ce trebuie să fac pentru a evita scurcerea lichidului din scutec?
Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC: Dacă te-ai asigurat că măsura de scutec este cea potrivită greutății copilului, că manșetele elastice din jurul coapselor sunt aranjate corespunzător, dacă benzile elastice sunt strânse suficient de bine, astfel încât să poți introduce două degete între scutec și burtica copilului, și totuși hăinuțele se udă peste noapte, poți încerca măsura următoare de scutece.
De ce este Pampers Premium Care atât de iubit de mămici și bebei
Societatea Romana de Pediatrie recomandă Pampers Premium Care pentru o protecție ideală a pielii bebelușului. Pampers Premium Care este alegerea numărul 1 a mamelor de nou-născuți în Romania (conform datelor Nielsen, cotă de piață pentru mărimile 0 și 1, perioada mai 2019 – iunie 2020).
- Stratul superior, exclusiv Pampers, permite pătrunderea aerului și oferă confort pielii bebelușului tău, în timp ce ține departe umezeala și murdăria pentru a preveni iritația pielii.
- Nucleul absorbant extrem de puternic absoarbe lichidul instantaneu pentru a menține pielea bebelușului uscată și protejată timp de până la 12 ore.
- Aripioarele laterale moi se adaptează delicat burticii bebelușului și oferă confort pielii.
- Mansetele duble se mulează ușor în jurul picioarelor bebelușului, protejând împotriva scurgerilor.
- Forma care protejează zona ombilicală, concepută pentru a proteja burtica delicată a nou-născutului.