Aceasta boala este extrem de contagioasa si apare la copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 6 ani. Se manifesta prin aparitia unor eruptii pe palme, talpi si in gura.
Cuprins:
Boala mana-gura-picior este determinata de virusul Coxsackie A 16, care face parte din familia de virusuri denumite nonpolio enterovirusuri si este frecventa in sezonul cald.
Boala se transmite de la un copil la altul atat pe cale orala cat si prin secretii nazofaringiene, tuse, stranut si prin contactul direct cu obiectele contaminate (prosoape, jucarii, cani, farfurii, linguri, prosoape).
Aceasta poata sa apara atat in crese, gradinite, dar si in sanul familie, dupa cum informeaza medicul specialist Mihaela Herescu, iar incubatia este de 3-7 zile. Pe masura ce inainteaza in varsta, organismul copilului poate crea imunitate.
Dupa confirmarea simptomelor, se pune diagnosticul pe baza anamnezei (care arata varsta copilului si semnele de debut), pe baza examenului clinic dar si prin detectarea virusului in materiile fecale.
Diagnosticul diferential se face dupa urmatoarele:
Din pacate, nu exista un tratament standard, ci doar urmatoarele:
Era o zi ca oricare alta. Stăteam în fața calculatorului, mirată de vremea instabilă de…
Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE. Elevii-jucători și…
Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii - un nou studiu analizează „creierul de…
Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…
Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…
Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…