Din pacate, bebelusii pierd extrem de usor apa si mineralele din organism, de aceea se deshidrateaza mult mai usor decat adultii. In acest caz, parintii trebuie sa invete cand apare deshidratarea si ce se poate face in astfel de situatii.
Deshidratarea apare atunci cand apa si mineralele se pierd foarte usor, iar bebelusul nu consuma lichide suficiente pentru a putea compensa lipsa lor.
Deshidratarea apare atunci cand bebelusul transpira in exces, când are diaree sau vomita, cand ii sunt administrate medicamente diuretice si cand sufera de anumite afectiuni, precum diabetul zaharat.
Sugarii nu pot spune atunci cand le este sete, iar astfel deshidratarea este frecventa. Este vital ca parintii sa recunoasca semnele acestei probleme.
Semnele deshidratarii la copii
Starea de apatie este primul si cel mai important semn de deshidratare la copii. In acest sens, dificultatea de a se trezi, gemetele, lipsa reactiilor si respiratia alerta sunt primele indicii care arata ca cel mic este deshidratat.
Aceste semne apar la formele usoare de deshidratare, insa cand situatia este grava bebelusul are stare de agitatie continua, gura uscata, iar bataile inimii sunt foarte rapide.
Copilul poate sa fie apatic sau foarte agitat, iar pielea devine rece, lipsindu-i flexibilitatea. Atunci cand deshidratarea nu este mare, se ofera copilului lichide pentru a le compensa pe cele care s-au pierdut sau chiar saruri de rehidratare special concepute pentru bebelusi, care se gasesc in farmacii.
Insa, cand deshidratarea a aparut ca urmare a temperaturilor ridicate la care a fost expus, este bine sa i se faca baie si sa i se ofere lichide. Daca bebelusul prezinta simptome specifice deshidratarii severe trebuie dus de urgenta la medic sau chemata ambulanta.
Cea mai buna si sigura metoda pentru a preveni deshidratarea este alaptarea, insa trebuie avut la la indemana si saruri de rehidratare daca cel mic are diaree sau vomita.