Rujeola poate da mari batai de cap parintilor. Chiar daca este o boala comuna, daca nu se trateaza la timp poate sa devina periculoasa.
Cuprins:
In acest sens, va oferim mai multe informatii utile ca sa stiti cum sa procedati atunci cand copilul vostru prezinta semne de rujeola, si cum sa-l ajutati sa treaca cat mai usor peste.
Totul despre rujeola
Ce este rujeola
Rujeola sau pojarul, asa cum este numita cel mai des aceasta boala in Romania, este o boala a copilariei, care se produce in urma contactarii unui virus. Daca in trecut boala era extrem de frecventa, in ziua de azi se poate preveni usor cu ajutorul unui vaccin.
Persoanele care nu se vaccineaza reprezinta un risc pentru ceilalti. Astfel, 9 din 10 persoane nevaccinate care stau in imediata apropiere a persoanei infectate se vor infecta la randul lor. Insa la copiii mici este mult mai grav, fiindca pojarul poate duce la deces.
Simptomele rujeolei
Perioada de incubatie, care este durata de la infectare pana la aparitia semnelor incipiente, dureaza intre 7 si 14 zile. Primele simptome ale rujeolei sunt:
- Tuse
- Febra mare
- Rinoree
- Conjunctivita
Imediat dupa ce au aparut primele simptome pot sa apara si petele albe Koplik, care se gasesc in cavitatea bucala. Asta se poate intampla in 2-3 zile, iar la la 3-5 zile de la primele simptome se va declansa rujeola propriu-zisa, adica eruptia cutanata.
Prima oara apar pete rosii pe fata, pe linia parului, iar apoi se duc catre nivelul gatului, al trunchiului, al bratelor si in cele din urma la picioare.
Atunci cand apare eruptia, este de asteptat ca si temperatura corpului sa creasca, astfel ca febra poate sa depaseasca 40 de grade Celsius. Insa dupa cateva zile aceasta va incepe sa scada, iar petele sa dispara treptat.
Infectarea cu rujeola
Acest virus traieste in caile respiratorii superioare ale persoanei infectate si se raspandeste pe calea aerului, prin tuse sau stranut. Insa poate sa reziste pana la 2 ore in spatiul in care persoana infectata a tusit sau stranutat.
Infectarea se poate face si daca cineva respira aerul contaminat sau daca atinge suprafata infectata, iar dupa isi atinge nasul, gura sau chiar ochii. Virusul se poate raspandi numai cu 4 zile inainte si la 4 zile dupa aparitia eruptiei.
Cum se previne rujeola
Preventia se poate face prin vaccinarea cu vaccinul ROR, care are rolul de a proteja de rujeola, oreion si rubeola. Potrivit Centrului pentru Preventia si Controlul Bolilor din SUA, se recomanda doua doze de vaccin ROR la copii, dupa cum urmeaza:
- Prima doza pentru copiii intre 12 si 15 luni
- A doua doza pentru copiii intre 4 si 6 ani
Acest vaccin este extrem de eficient, doua doze avand o eficienta de 97% in preventia rujeolei, iar o doza o eficienta de 93%.
Insa pentru copiii cu varsta intre 12 luni si 12 ani exista si vaccinul care include protectia impotriva varicelei.
Din cauza epidemiei care se afla intr-o continua expansiune, varsta de vaccinare a scazut de la 12 luni la 9 luni. Medicii de familie au inceput sa cheme la cabinet copiii de 9 luni pentru a primi prima doza din vaccinul care protejeaza impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului (ROR).
Complicatiile rujeolei
Atentie! Copiii sub varsta de 5 ani si adultii in varsta de peste 20 de ani pot prezenta complicatii, dupa cum urmeaza:
- Otita, care apare la 1 din 10 copii cu rujeola si poate duce la pierderea permanenta a auzului.
- Diareea, care apare tot la 1 din 10 persoane infectate cu rujeola.
Sunt cazuri rare in care complicatiile pot fi mult mai grave, cum ar fi pneumonia si encefalita, fiind nevoie de spitalizare pentru ca prezinta un risc crescut de deces.
Femeile insarcinate trebuie sa aiba mare grija fiindca rujeola poate declansa nasterea prematura.