Sughitul este o contractie spasmodica involuntara normala a muschilor pieptului interior si exterior, iar un sughit ocazional este perfect normal.
Cuprins:
Acesta este declansat de nervul care leaga creierul de diafragma si poate fi declansat de o multime de lucruri diferite, cum ar fi consumul alimentar prea mult sau prea rapid sau inghitirea la momentul nepotrivit.
Totul despre sughitul copiilor
Sughitul la bebelusi apare dupa nastere, insa este ceva perfect normal. Cauzele pot fi date de faptul ca bebelusul a mancat prea repede sau ca stomacul s-a umplut cu prea mult aer. Si modificarile bruste de temperatura ale alimentelor pot irita diafragma si pot cauza sughitul.
Cauzele care provoaca sughitul
Diafragma joaca un rol esential atunci cand vorbim de sughit. Cand aceasta se contracta, corzile vocale se inchid temporar si se produce sunetul specific din sughit. Dupa nastere, sughitul este cauzat de una dintre urmatoarele cauze:
- consumul alimentar prea crescut
- inghitirea de aer in exces
- factori iritanti din mediu
- modificarile de temperatura ale alimentelor
- complicatie a astmului
- reactii alergice
- reflux gastroesofagian
Cat dureaza un sughit normal
In primul an de viata sughitul este frecvent la bebelusi. Unii bebelusi pot sughita inca de cand se afla in uter si este perfect normal.
Bebelusul se va opri din sughit in 5–10 minute in mod normal, insa daca dupa cateva ore acesta nu da semne ca s-ar opri, trebuie mers la medic.
Mai trebuie apelat la medic si atunci cand sughitul afecteaza somnul copilului sau daca apare prea des dupa nasterea copilului. Se recomanda evitarea medicamentelor pentru sughit precum si folosirea altor metode care nu prezinta dovezi ca ar functiona, precum speriatul copilului sau trasul limbii.
Puteti ajuta copilul atunci cand sughita prin schimbarea pozitiei bebelusului.
Ce nu trebuie facut atunci cand copilul sughita
- Nu ii dati copilului bomboane acre sau zeama de lamaie pentru sughit
- Nu trageti copilul de limba
- Nu speriati copilul
- Nu plasati presiune la nivelul ochilor
- Nu tineti respiratia bebelusului
Cand sughitul fetal devine o problema
Sughitul fetal este un reflex normal, insa daca o femeie observa regulat sughiturile fetale, mai ales daca apare zilnic si de mai mult de 4 ori pe zi, dupa 28 de saptamani, atunci ar trebui sa contacteze medicul.
Sughitul ar putea fi produs de comprimarea cordonului ombilical sau prolaps. Astfel, sangele si alimentarea cu oxigen a fatului pot fi restrictionate sau oprite in totalitate in aceste situatii. Un cordon comprimat poate duce la complicatii, precum:
- ritmul cardiac al bebelusului poate fi incetinit
- tensiunea arteriala a copilului scade
- se acumuleaza CO2 in sangele bebelusului
- apar leziuni ale creierului
- copilul se poate naste mort