Recomandări

Totul despre vaccinarea cu ROR (RUJEOLĂ, OREION, RUBEOLĂ) | Demamici.ro

Totul despre vaccinarea cu ROR (RUJEOLĂ, OREION, RUBEOLĂ). Prevenția a fost și va fi mereu cea mai bună „armă” pentru a ne proteja împotriva agenților patogeni (de exemplu virusuri) care pot provoca boli cu simptome neplăcute și consecințe grave (complicații, spitalizare, deces), precum rujeola, oreionul și rubeola.

Cunoscută popular drept vaccinare ROR, vaccinarea împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei este singura metodă specifică de prevenție a acestor boli. Conform schemei naționale, o persoană este considerată vaccinată complet împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, după administrarea a două doze de vaccin ROR (una la vârsta de 12 luni și una la vârsta de 5 ani).

În cazul unor situații epidemiologice deosebite (epidemii de rujeolă) se poate recomanda administrarea unei doze suplimentare de vaccin ROR la vârsta de 9 luni, pentru ca sugarul să fie protejat mai devreme, în condițiile în care virusul rujeolic circulă în populație.

Rubeola și rujeola în timpul sarcinii sunt, de asemenea, extrem de periculoase, femeile însărcinate infectate riscând să aibă un făt cu malformații congenitale, să facă avort spontan sau să aibă o naștere prematură. Prin urmare, vaccinarea împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei este recomandată tuturor femeilor de vârstă fertilă (15-44 ani) nevaccinate anterior, înainte de a rămâne însărcinate. Vaccinul ROR este contraindicat femeilor însărcinate.

Totul despre vaccinarea cu ROR (RUJEOLĂ, OREION, RUBEOLĂ). Beneficiile vaccinării

Vaccinarea salvează vieți!

Rujeola

Rujeola este o boală respiratorie severă, foarte contagioasă, iar complicațiile sunt foarte frecvente și grave: unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravității bolii, unul din o mie de cazuri prezintă inflamație a creierului (ce poate duce la deteriorarea funcției creierului) și unul sau două cazuri din o mie se pot solda cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale.

Deși un vaccin extrem de eficient a fost introdus în urmă cu 50 de ani, epidemiile apar periodic în întreaga lume, din cauza lacunelor de imunizare, iar rujeola rămâne una dintre principalele cauze de deces la copiii din întreaga lume.

Vaccinarea împotriva rujeolei a fost introdusă în Programul Național de Vaccinare (PNV) din România în 1979 și se realizează în prezent cu vaccinul combinat RRO (rujeolă-rubeolă-oreion), administrat într-o schemă de 2 doze (la vârsta de 12 luni și la vârsta de 5 ani).

La fel ca majoritatea vaccinărilor incluse în PNV, vaccinarea cu RRO este efectuată de medicii de familie. După introducerea vaccinării antirujeolice în Programul National de Vaccinare, numărul cazurilor de îmbolnăvire a scazut considerabil în perioada 2000 – 2008 (de la 150 – 160 cazuri/100000 locuitori la 1 caz/100000 locuitori)

Rujeola este o boală prevenibilă prin vaccinare și, în concluzie, vaccinarea cu RRO previne îmbolnăvirea și complicațiile consecutive (inclusiv decesul), permite evitarea apariției focarelor și împiedică evoluția acestora către epidemii ce pot avea un impact socio-economic considerabil. Neprezentarea la vaccinarea cu RRO duce la scăderea acoperirilor vaccinale și la creșterea considerabilă a numărului de copii nevaccinați, fenomen care duce, în timp, la apariția epidemiilor de rujeolă.

Oreionul

Oreionul afectează glandele salivare, lacrimale, pancreasul, tiroida, testiculul, ovarele şi meningele. Oreionul se poate complica cu: orhită (inflamație a testiculelor) – la 35% dintre subiecți poate apărea atrofia testiculară, sterilitatea, inflamaţia ovariană sau ooforita care afectează tinerele adolescente, encefalita (cinci cazuri din 1000), surditatea neurosenzorială (până la 5 cazuri din 100.000), pancreatita, diabetul zaharat. Alte complicaţii pot fi: miocardita, meningita, tiroidita, mastita, pneumonia, nefrita, artrita, purpura trombocitopenica, keratouveita, ataxia cerebrală și sindromul Guillain-Barre.

În România, în anul 2004, numărul persoanelor infectate a fost de 64.427. Dupa introducerea vaccinării cu vaccinul combinat rujeolă-oreion-rubeolă în anul 2004, incidența acestei boli a scăzut substanțial. Astfel în ultimii 5 ani (2017-2021) au fost raportate doar 133 de cazuri confirmate de oreion și niciun deces (https://www.cnscbt.ro/index.php/rapoarte-anuale).

Rubeola

Rubeola este o  boală ce debutează cu febră, oboseală, refuzul alimentației; erupția caracteristică bolii apare la o zi după scăderea febrei, iniţial la nivelul feței şi în spatele urechilor, apoi se extinde până la trunchi. Rubeola este foarte periculoasă pentru femeile însărcinate, în special dacă infectarea are loc în prima lună de sarcină, când riscul de naştere a unui copil cu malformaţii este de 100%.

În România, ultima epidemie de rubeolă a fost în anul 2012, după care numărul cazurilor a scăzut semnificativ (6 cazuri confirmate de rubeola în perioada 2020-2021)(https://www.cnscbt.ro/index.php/rapoarte-anuale).

Astăzi, vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți din întreaga lume, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Ministerul Sănătății desfășoară în această perioadă o campanie de informare și conștientizare privind importanța vaccinării pentru toate categoriile de vârstă, parte a  Strategiei naționale 2023-2030, ce oferă acces echitabil pentru toată lumea și nu presupune obligativitatea vaccinării. Informații utile despre subiect, răspunsuri la întrebări și multe alte materiale se găsesc pe www.provaccin.ro.

Vezi și: Virusul sincițial respirator (VSR) poate cauza probleme grave de sănătate în rândul bebelușilor născuți la termen și poate avea efecte catastrofale în cazul prematurilor. Interviu cu Dr. Iuliana Picioreanu VIDEO | Demamici.ro

Vezi și: Prima campanie de comunicare națională dedicată creșterii nivelului de conștientizare a riscului infecțiilor determinate de VSR la copiii din categoriile vulnerabile | Demamici.ro

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună