Varicela sau „varsatul de vant”, asa cum este cunoscuta in tara noastra, este una dintre bolile copilariei.
Cuprins:
Varicela este o boala infecto-contagioasa si este cauzata de virusul Varicelo-Zosterian. Aceasta se raspandeste rapid si afecteaza in principal copiii.
In general, varicela se face o singura data in viata, insa virusul nu va fi niciodata eliminat complet din organism. Chiar daca cei mai predispusi la virus sunt copiii, si adultii care nu au fost imunizati prin vaccinare sau care nu au avut niciodata boala il pot contracta.
Insa mai sunt si alte categorii de persoane care pot contracta acest virus, precum persoanele cu imunitatea scazuta sau copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 10 ani care au un sistem imunitar sensibil.
Ca si in cazul pojarului (rujeola), curentii de aer sunt responsabili pentru transmiterea virusului, de aceea se numeste in termeni populari „varsat de vant”. Insa se poate contacta foarte usor si prin atingerea unor obiecte contaminate.
O alta modalitate de transmitere a virusului, dar mai rara, este prin secretiile care apar daca veziculele de pe piele sunt rupte.
Dupa ce toate acestea apar, este randul perioadei de eruptie, care dureaza intre 7 si 10 zile, si consta in eruptia cutanata. Dupa aceste zile, crustele formate incep sa se micsoreze si sa dispara, insa pot ramane zone hiperpigmentate, care vor disparea si ele cu timpul.
In primul rand trebuie facuta o izolare a bolnavului la domiciliu, de minimum o saptamana si maximum doua saptamani, insa ea se va incheia numai atunci cand dispar toate petele de pe piele.
Daca toate acestea nu functioneaza sau se prezinta o forma mult mai grava a bolii, atunci va fi necesara internarea in spital pentru o ingrijire corespunzatoare.
Mancarimea este cea mai neplacuta parte a varicelei si extrem de inconfortabila, insa pentru ameliorarea acesteia, medicul poate prescrie administrarea orala a unor medicamente antihistaminice, cum ar fi Aerius, Claritin sau Zyrtec.
Se poate incerca si aplicarea direct pe vezicule a unor lotiuni calmante, cu sau fara calamina, cu albastru de metilen sau cu comprese reci.
Nu va tratati copiii dupa ureche! Daca micutii prezinta simptomele enumerate mai sus sau daca au eruptii cutanate, prezentati-va de urgenta la medic. Doar un cadru medical avizat va poate prescrie tratamentul potrivit copilului dumneavoastra!
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…