Travaliul si nasterea prematura. Ce trebuie sa stie orice viitoare mamica despre travaliu si nasterea prematura.
Cuprins:
Astfel de episoade sunt considerate ca fiind premature, daca copilul se naste inainte de saptamana 37 de sarcina. Chiar si cand acest lucru se intampla, e bine de stiut ca multi copii au o rata mare de supravietuire si sansa de a creste sanatosi, fara ca venirea pe lume prematura sa ii afecteze.
Travaliul si nastere prematura. Cum iti dai seama ca travaliul a inceput
Sunt cateva semne care pot indica declansarea unui travaliu prematur.
Cervixul tau este dilatat– daca cervixul tau incepe sa se dilate mai devreme in cel de-al treilea semestru, sunt sanse mari ca bebelusul sa vina pe lume mai devreme.
Contractii care nu dispar – desi contractiile sunt frecvente pe parcursul sarcinii, inainte de travaliu acestea devin constante si apar la intervale de 10 minute sau chiar mai des.
Pierderea timpurie a dopului gelatinos – unele gravide isi pierd dopul gelatinos in intervalul de 37-40 de saptamani de sarcina. In momentul in care observi o scurgere usor sanguinolenta inainte de intervalul programat, este un semn transmis de corpul tau ca se apropie travaliul.
Vezi si: O mama isi tine pentru prima data la piept copilasul prematur VIDEO | Demamici.ro
Travaliul si nasterea prematura. Ce se va intampla la spital
Medicii vor incepe sa aplice o serie de proceduri, menite sa usureze venirea pe lume a copilului nascut prematur.
Daca esti intre saptamanile 24 si 34 de sarcina, iti vor fi facute injectii cu steroizi. Acestea ajuta plamanii copilului sa se maturizeze si sa fie pregatiti pentru venirea pe lume.
Alte medicamente (tocolitice) iti vor fi administrate si vor avea ca rol intarzierea travaliului cateva zile, pentru ca tratamentul cu steroizi sa poata fi aplicat.
In situatia in care membranele s-au rupt deja, medicul iti va face un test pentru infectia cu streptococ de grup B. Daca testul iese pozitiv, vei incepe un tratament intravenos cu antibiotic, care sa reduca riscul transmiterii infectiei de la tine la copil.
Travaliul si nasterea prematura. Se va incepe si monitorizarea batailor cordului copilului. In cazul durerilor puternice, o anestezie epidurala este cea mai indicata pentru ameliorarea durerilor.
Chiar si in cazul travaliului timpuriu, exista posibilitatea de a naste natural. Daca exista alte complicatii, medicul va sugera o operatie de cezariana.
Copilul nascut prematur. Ce se intampla cu el
Copilul nascut sub 27 de saptamani: bebelusul este extrem de vulnerabil si va avea nevoie de ingrijire specializata ceva mai indelungata in Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala, in special de suport respirator.
Copilul nascut intre saptamanile 28 si 31: in aceasta situatie, nou nascutul va avea cu siguranta nevoie de ingrijire specializata in Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala. El va prezenta un risc moderat pentru a suferi de hipotermie, hipoglicemie sau alte infectii.
Copilul nascut intre saptamanile 32 si 33: copilul va avea nevoie de ingrijirea medicilor. Sunt sanse mari sa prezinte probleme respiratorii. Vei putea petrece timp cu copilul doar in Unitatea pentru Recuperare Prematuri sau va fi internat direct in Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala.
Copilul nascut intre saptamanile 34 si 36: in acest caz, nu se aplica niciun tratament. Este posibil ca bebelusul sa arate mic, insa va putea ramane in salon cu tine. In functie de cum se alimenteaza sau daca intervin alte probleme, el poate fi primit si in Unitatea pentru Recuperare Prematuri.