29Tricotilomania mai este numită și smulgerea patologică a părului și este o afecțiune nervoasă ce poate afecta orice individ.
Ea se manifestă prin dorința incontrolabilă a unei persoane de a-și smulge părul de pe scalp, din sprâncene sau alte porțiuni ale corpului, în ciuda senzației de disconfort sau durere.
Cuprins:
De cele mai multe ori, această afecțiune este identificată în copilărie, iar dacă nu este înlăturată, devine un obicei cu consecințe pe termen lung.
De exemplu, atunci când tricotilomania apare la copil, ea poate afecta aspectul fizic, prin goluri vizibile de păr ce pot cauza ulterior și mai multă anxietate din punct de vedere social.
Pentru unii copii, tricotilomania poate fi un simplu episod trecător, însă pentru alții, se poate transforma într-o problemă serioasă și de lungă durată, ceea ce poate copleși întreaga familie.
Iată simptomele principale care îți pot trage un semnal de alarmă:
Multe persoane dezvoltă și alte obiceiuri pe lângă smulsul părului, cum ar fi să-și roadă unghiile, să se piște singuri sau să își muște buzele până își fac rană.
Atunci când depășesc faza copilăriei, persoanele se simt rușinate de acest obicei și îl practică într-un mod și mai incontrolat atunci când nu sunt văzuți.
S-a constatat că persoanele care au dobândit tricotilomania trăiesc acest obicei compulsiv în două moduri:
Conștient: smulgerea părului ca metodă de relaxare sau eliberare a tensiunii cu intenție. În unele cazuri, persoanele o fac într-un mod extrem de elaborat, ca într-un ritual, cum ar fi să amâne momentul în care își smulg părul până când găsesc firul de păr cel mai potrivit.
Automatic: persoana nu-și dă seama când o face, de exemplu în momentele de plictiseală, când cade pe gânduri sau când se uită la TV.
Totuși, o persoană își poate smulge părul și într-un mod conștient, dar și automatic, iar totul depinde de situație sau de starea lui.
Fiind o afecțiune nervoasă, tricotilomania este în strânsă legătură cu emoțiile individului.
Emoții negative: pentru mulți cei afectați, smulsul părului este o metodă prin care fac față emoțiilor negative, incomode, cum ar fi stresul, anxietatea, tensiunea, plictiseala, singurătatea, oboseala sau frustrarea.
Emoții pozitive: la extrema cealaltă, ei află că smulsul părului le oferă o senzație de ușurare și eliberare, iar din acest motiv continuă să o facă, pentru a nu pierde acel sentiment pozitiv.
Tricotilomania este o afecțiune cronică ce se poate întinde pe perioade lungi de timp. Dacă nu este tratată la timp, ea se poate înrăutăți. De exemplu, la femei, schimbările hormonale din timpul menstruației pot agrava situația.
În unele cazuri, dacă nu este tratată, afecțiunea poate apărea, dispărea și reveni în intervale de săptămâni, luni sau ani.
Există câțiva factori care pot spori riscul de a dobândi dorința de smulgere a părului:
Statisticile arată că femeile suferă în număr mai mare de tricotilomanie comparativ cu bărbații, însă în general, femeile sunt mai dispuse să ceară ajutor medical.
La nivelul copiilor, s-a constatat că atât fetițele, cât și băieții suferă în mod egal.
Deși nu pune viața în pericol, un astfel de diagnostic produce efecte negative pentru cel care suferă.
Vezi și: Copilul își smulge părul fără un motiv aparent? Sfaturi care vă pot ajuta | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…