Trombofilia in sarcina. Trombofilia se refera la un grup de afectiuni in care sangele se coaguleaza mai usor decat in mod normal si poate duce la cheaguri anormale (numite tromboze) ce se formeaza in vasele de sange.
Cheagurile formate pot cauza probleme cum sunt tromboza venoasa profunda (TVP) sau tromboembolismul pulmonar (TEP). In esenta, este o afectiune in care sangele are o tendinta crescuta de a forma cheaguri, care pot afecta atat mama, cat si copilul.
Cauzele trombofiliei
In sange se gasesc unele substante naturale care actioneaza impotriva procesului de coagulare, pentru a opri sangele sa se coaguleze prea mult, iar atunci cand o persoana sufera de trombofilie, sistemul de coagulare nu functioneaza.
Prin urmare, sangele are tendinta de a se coagula prea mult, provocand adeseori multe probleme in sarcina. S-a aflat ca in unele cazuri, trombofilia a avut cauze genetice, tendinta de a forma cheguri de sange fiind mostenita din familie sau transmisa de la parinti.
„In alte cazuri, trombofilia poate fi dobandita, daca se afla o problema cu sistemul imunitar, sau ca rezultat al unei probleme medicale care s-a dezvoltat in timp”, spune Dr. Daghni Rajasingam, obstretician si purtator de cuvant al Colegiului Regal al obstreticienilor si ginecologilor.
Diagnosticul trombofiliei
Se pare ca trombofilia nu are niciun simptom evident. „Primul semn care ne-ar putea alarma ar fi formarea unui cheag de sange. Simptomele unui cheag de sange pot varia in functie de zona in care apare. Daca acesta se formeaza in plamani, ar putea cauza dificultati in respiratie, dar daca cheagul se formeaza la picioare, s-ar putea sa observi aparitia unei umflaturi.
Analiza pentru trombofilie se va face in sarcina doar daca aceasta este supusa unor anumiti factori de risc, cum ar fi avorturi recente, daca aceasta a existat in istoricul familie sau daca ai nascut un copil mai mic decat normal sau prematur”, precizeaza Dr. Rajasingam.
Astfel ca se pot recomanda un set de analize, precum:
Tratamentul trombofiliei
Tratamentul va depinde de mai multi factori precum tipul de trombofilie pe care il aveti. In tratamentul pentru trombofilie se prescrie, de obicei, aspirina, aceasta avand proprietatea de a subtia sangele, actionand ca un anticoagulant.
Heparina este un alt tratament folosit in combaterea trombofiliei. Este un anticoagulant injectabil folosit pentru tratarea trombozei si poate avea unele efecte nedorite, precum trombocitopenia sau aparitia unor hemoragii.
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…