Recomandări

Trucuri: cum transformăm fructele și legumele „trecute” în rețete delicioase. Reducem risipa alimentară | Demamici.ro

Trucuri: cum transformăm fructele și legumele „trecute” în rețete delicioase. Reducem risipa alimentară. În urmă cu câteva zeci de ani, pentru mulți români, a mânca bine era o dorință, însă nu și o realizare. Cozile imense pentru procurarea alimentelor, carnea, care devenise un lux și un simbol al bunăstării materiale și, de multe ori, a unui sistem de pile și relații, au creat frustrări adânci ale căror reminescențe se văd și astăzi, la peste 30 de ani de la apusul comunismului.

Primii ani de capitalism au venit la pachet cu un apetit exacerbat pentru a avea cât mai mult și cât mai divers. Românii au simțit imediat setea de răzbunare pentru anii în care au suferit de foame, în care au stat la coadă pentru pâine și ulei, în care vedeau rafturi goale în magazine. Așadar, odată cu trecerea către magazine cu de toate, către supermarketuri cu zeci de sortimente din același produs, „gurile” din mințile încă suferinde și bolnave au început să țipe și să ceară.

Pentru mulți, mâncarea nu mai reprezenta o necesitate pentru susținerea vieții, ci o obsesie scăpată de sub control. Frigiderul trebuie să fie mereu plin cu mâncare, iar noi, NOI toți TREBUIE să mâncăm bine.

Auzim adesea acest lucru la persoanele care și-au trăit cea mai mare parte din viață în timpul comunismului. Fără a avea o educație alimentară, dar nici una financiară, românul postdecembrist a trecut dintr-o extremă în altă, de la a NU avea la a avea prea mult, respectiv la risipa alimentară.

Invariabil, timpul trece, iar odată cu el se realizează și schimbarea generațiilor, inclusiv a mentalității. Suntem cu un pas înainte. Învățăm să măncăm mai sănătos, să ne reașezăm obiceiurile, să ne facem planuri de mese și liste de cumpărături. Începem treptat să conștientizăm ce înseamnă risipa alimentară și care sunt pașii pe care îi putem face pentru a o evita.

Știați că?

  • Mai mult de 2 milioane de tone de alimente sunt aruncate la gunoi în fiecare an, doar în România?
  • Românii aruncă zilnic 6000 de tone de alimente?
  • Un miliard de oameni din întreaga lume suferă din cauza foametei?

Partea cea mai proastă este că o mare parte din alimentele aruncate putea fi salvată. În majoritatea cazurilor, oamenii aruncă la gunoi fructe și legume cu defecte, care nu se mai conformează idealului de frumusețe, însă care ar putea fi consumate.

Educarea copiilor prin puterea exemplului. Împreună spunem NU risipei alimentare

Dacă generațiile trecute au scuza unui sistem care le-a „defectat” percepția asupra mâncării și achiziționării alimentelor, obligația noastră morală este de a educa generațiile viitoare. Ca părinți avem îndatorirea de a forma oameni noi mai buni, mai implicați și mai responsabili, iar această educație începe din familie, din primii ani de viață.

Primii trei ani din viața unui copil sunt extrem de importanți din punct de vedere al achizițiilor. Aceasta este perioada în care omulețul achiziționează comportamentele fundamentale care, treptat, îl vor ajuta să-și construiască autonomia: merge, vorbește, doarme, mănâncă singur. Această perioadă de dezvoltare este una magică. Pe măsură ce se dezvoltă, copiii devin capabili să respecte reguli și instrucțiuni și să anticipeze consecințe.

În acești primi ani, copiii învață să aibă un comportament adecvat unui context social, fie că un adult este în preajmă sau lipsește. Este perioada în care ceea ce facem noi, ca părinți, influențează extraordinar de mult modul în care se dezvoltă creierul copilului. Chiar dacă creierul se dezvoltă și se maturizează toată viața, în primii ani de viață, viteza cu care se întâmplă toate acestea este fenomenală.

La venirea pe lume, creierul unui copil are cam un sfert din volumul creierului unui adult. La 3 ani, creierul copilului își triplează volumul, ajungând la aproape 90% din capacitate. Așadar, un start bun se oferă încă din primii ani de viață, din anii în care mintea sa absoarbe ca un burete, iar acțiunile noastre constituie cel mai bun model. Dacă dorim să creștem copii responsabili, nu este de ajuns să le explicăm cum să o facă, ci trebuie să le oferim exemplul propriu. Copiii sunt cei mai buni imitatori. Haideți să îi transformăm în oameni mari învățându-i să facă lucrurile bine, iar calea spre „mai bine” se face cu pași mărunți.

Fără îndoială, risipa alimentară este un lucru rău, însă împreună putem face ceva pentru a schimba acest lucru. Copiii vor învăța să mănânce sănătos și să fie chibzuiți în achiziționarea mâncării, doar dacă și noi suntem. Există câteva trucuri pe care le putem pune zilnic în aplicare pentru a „economisi” alimentele:

  • Nu merge la cumpărături când îți este foame! Să fie literă de lege. Când faci cumpărături pe „stomacul gol”, ai tendința de a cumpăra mult mai mult decât este necesar.
  • Gândește-te la meniu și fă o listă de cumpărături. În momentul în care lista e pregătită, nu vei fi tentat să cumperi prea multe alimente care nu se regăsesc pe aceasta.
  • Fii atent cum depozitezi lucrurile în frigider. Știai că locul în care poziționăm mîncarea are un impact major asupra perioadei sale de valabilitate? Carnea, peștele, mezelurile trebuie păstrate deasupra compartimentului pentru fructe și legume. Lactatele se păstrează mai bine dacă sunt poziționate pe raftul mijlociu, iar alimentele mai puțin perisabile (borcane cu murături, dulceață etc) pot fi poziționate pe raftul cel mai de sus. În ușa frigiderului putem pune lapte, ouă și unt.
  • Reciclează resturile! Spre exemplu, zațul de cafea are și alte întrebuințări. Acesta poate fi utilizat ca exfoliant, pentru îndepărtarea pielii moarte sau ca fertilizator pentru plante: flori, dar și roșii. De asemenea, cojile de cartofi sunt ideale pentru curățarea murdăriei de pe suprafețele de oțel inoxidabil sau pete de pe materialele de culoare deschisă, datorită conținutului bogat în amidon.
  • Fă diferența dintre „data de consum de preferință” și „data de expirare”! „Data de consum de preferință” reprezintă doar o indicație despre momentul până când un produs își păstrează proprietățile precum mirosul, aspectul sau consistența. Produsul se poate consuma cu mult timp după această dată. Pentru a te asigura că este ok pentru consum: privește-l (aspectul trebuie să fie conform), miroase-l (alimentele trebuie să aibă miros care să indice prospețimea), gustă-l (încearcă o cantitate mică pentru a vedea dacă gustul nu este schimbat). Dacă alimentul trece testul acestor verificări, el poate fi consumat în siguranță.
  • Gătește în cantități mici! Prepară rețetele preferate ale familiei în cantități mici astfel încât să te asiguri că se vor consuma toate porțiile!
  • Încearcă să reciclezi resturile de la mese și să le folosești în alte preparate.

Trucuri: cum transformăm fructele și legumele „trecute” în rețete delicioase

Pâinea veche o transformăm în crutoane

  • Pâine veche (să nu fie mucegăită) – 200g
  • Ulei de măsline
  • Condimente (sare, piper, ierburi uscate în funcție de gusturi: cimbru, oregano, boia dulce sau iute)
  • Usturoi sau parmezan ras

Pâinea se taie în cubulețe mici. Se așază într-o tavă, pe hârtie de copt. Se stropește cu ulei de măsline. Se adaugă condimentele. Se amestecă. Tava se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 10 minute.

Bananele prea coapte, perfecte pentru „banana bread”

  • 2-3 banane foarte coapte
  • 75g unt
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • un vârf de cuțit de sare
  • 150g zahăr
  • 1 ou
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 210g făină

Pisați bananele cu o furculiță. Topiți untul și adăugați-l peste piureul de banane. Adăugați sarea, zahărul, extractul de vanilie și oul bătut. La final amestecați praful de copt cu făina și încorporați-le treptat în amestec. Turnați amestecul într-o tavă. Banana bread se coace la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 50 de minute sau până trece testul scobitorii.

Resturi de friptură, numai bune pentru brioșe cu carne

  • 2 pulpe de pui
  • 100g cascaval ras
  • 2 linguri ricotta
  • 200g făină de grâu
  • 3 ouă
  • 100 ml lapte
  • 50 ml ulei de măsline

Pulpele se fierb separat până când carnea este foarte bine fiartă. Într-un vas se bat ouăle. Se adaugă laptele, ricotta, cașcavalul, uleiul și făina, în ploaie. Se omogenizează compoziția după care se adaugă carnea și se încorporează cu o spatulă. Se toarnă compoziția în forme de brioșe. Coacem la 180 de grade Celsius pentru 45 de minute sau până când se rumenesc deasupra.

  • Legumele „trecute” devin supă cremă aromată
  • Fructele „cu defecte”, un smoothie plin de vitamine

„Atenție, delicios!” – Kaufland România lansează prima campanie integrată anti-risipă alimentară

Salutăm, apreciem și susținem campania Kaufland care are ca obiectiv reducerea cu până la 50% a risipei alimentare din toate magazinele, până în 2030, și creșterea conștientizării acestui fenomen în rândul consumatorilor.

Kaufland susține reducerea risipei alimentare prin implementarea unor măsuri concrete:

  • În următoarea perioadă, în 20 de magazine Kaufland vor fi disponibile fructe și legume autohtone „imperfecte”.
  • Produselor ce se apropie de data expirării li se aplică o reducere treptată de preț. Acestea sunt apoi marcate clar și plasate corespunzător în magazinele din întreaga țară. Astfel, sub deviza „Mai ieftin, dar la fel de gustos”, diferite grupe de marfă vor fi semnalizate la raft pentru a fi mai ușor de reperat de către clienți.
  • Evită risipa alimentară. Datorită sistemelor complexe de gestionare a stocurilor și proceselor automate, produsele sunt achiziționate în cantitățile necesare. Astfel se previn stocurile în exces, care ar ajunge la gunoi.
  • Ca parte a instruirii periodice obligatorii, angajații Kaufland România dobândesc cunoștințele necesare despre reducerea pierderilor de produse, respectând totodată standardele de prospețime și igienă.
  • Implicarea în comunități alături de asociații neguvernamentale și bănci de alimente pentru a dona alimentele care încă pot fi utilizate.

Cantina Socială – masă cu masă, construim speranță. Un proiect inițiat de Kaufland România și Asociația Șansa Ta

În 2021, Kaufland România și Asociația Șansa Ta au inițiat Cantina Socială, un proiect de combatere a risipei alimentare. În fiecare zi, de luni până vineri, sunt pregătite aproximativ 700 porții de mâncare ce sunt distribuite familiilor cu venituri mici și persoanelor fără adăpost din București.

Kaufland România asigură produsele necesare pentru prepararea meselor comunitare. O parte din alimente provin din stocurile aflate în vânzare accelerată, iar meniul zilnic este stabilit urmărind folosirea optimă a tuturor resurselor. Până în prezent, 62 de tone de alimente au fost salvate, în principal carne, fructe și legume. Peste 100.000 de porții au fost oferite celor în nevoie. Cantina Socială de află în incinta Griro Tower din Calea Griviței nr. 355 -357, sector 1, București.

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună