Trucuri pentru a ține la distanță depresia postnatală. Înainte de a începe, vreau să precizez că în rândurile de mai jos veți descoperi experiența mea, micile trucuri care m-au ajutat pe mine să alung tristețea care părea că pune stăpânire. Probabil că nu toate vă veți regăsi, dar zic eu că merită măcar încercat.
În ceea ce mă privește, depresia mi-a dat târcoale încă de la începutul aventurii de mămică, atunci când am avut problemele legate de alăptare.
Ulterior am observat că acea tristețe apare atunci când îți propui să faci anumite lucruri, dar copilul îți dă toate planurile peste cap.
De exemplu, în etapa aceasta din viața mea, cel mai tare mă scoate din ritm și mă face să cred că am cea mai nasoală viață, momentul în care îmi e foame, nu am mâncat mai nimic toată ziua, știu exact ce vreau să mănânc și îmi propun ca, după ce adorm copilul să trec la fapte.
Dar ce să vezi, copilul nu adoarme, durează o eternitate până închide ochii, iar când în sfârșit îl pui jos, se trezește. Atunci încep să plâng de frustrare, de neputință, de foame, de „cine m-a pus pe mine să fac copii.”
Trucuri pentru a ține la distanță depresia postnatală
Am realizat că, dacă ai parte destul de des de astfel de episoade, este destul de ușor să aluneci pe o pantă descendentă în care totul este zugrăvit în gri.
Însă am descoperit că sunt câteva activități care mă scot din acea stare, care mă ajută să văd lumea cu ochi mai blânzi.
Trucuri pentru a ține la distanță depresia postnatală
În primul rând pe mine mă ajută foarte tare să am curățenie în casă și mă relaxează această activitate, așa că în weekend îmi trimit soțul cu copilul la plimbare, iar eu „îmi fac de cap”. În caz că nu se poate plimbarea, mă desfășor cu ei în preajmă, dar e mai anevoios.
Trucuri pentru a ține la distanță depresia postnatală
Un alt truc se referă la mâncare, în special la prăjituri. O dată la ceva timp aleg să fac o prăjitură nouă, iar toată tevatura cumpărăturilor, pregătirii, execuției efective mă fac să nu mă mai gândesc prea mult la cât de greu adoarme copilul. Ba chiar m-am surprins că nu am realizat ce repede a trecut timpul adormindu-mi copilul, iar eu gândindu-mă „bun, după ce adoarme scot oule din frigider, închid toate ușile să pot da drumul la mixer fără să trezesc băiatul și bag blatul la cuptor. La următoarea tură de somn fac x…”
Scrisul este o altă activitate, dar scrisul acela cu inima pe hârtie.
Și, în ultimul rând, să vorbesc cu prietenele mele, să mă țină la curent cu mondenități, ce au mai făcut la birou, frivolități feminine, ce să mai.
Toate cele prezentate mai sus fac parte și din pasiunile mele, așa că mi-a fost ușor să mă abandonez lor.
Le puteți încerca pe acestea, sau altele. Dar credeți-mă, cel mai important este să încercați. 🤗
Vezi și: Treizeci de ani mă prind cu inima și brațele pline! | Mămica povestește by Cristina S
Vezi și: Când soțul devine și tată | Mămica povestește by Cristina S
Vezi și: De ce refuză bebelușul un singur sân? Voi rămâne cu un sân mai mare și unul mai mic? | Demamici.ro