Vacanța de vară a început, iar pentru părinți se apropie mult-așteptatul concediu din sezonul cald. Lista cu lucrurile ce trebuie împachetate și puse în bagaj este deschisă. Orice părinte speră să se bucure din plin de vacanță, iar mult așteptatele zile libere să fie relaxante, frumoase și lipsite de griji.
Cuprins:
Călătoriile și concediile departe de casă cu copii (în special cu cei mici) sunt o adevărată aventură, mai ales atunci când îți dorești să fie totul perfect. Cu siguranță, părinții nu uită să pună în bagaj și o trusă medicală pentru urgențe de toate felurile.
Trusa medicală de vacanță este extrem de importantă atunci când pleci la drum cu copiii, indiferent de cât de departe călătorești, dacă mergi cu mașina personală, trenul sau avionul. În cazul călătoriilor cu avionul, trebuie să te informezi cu privire la tipul de medicamente pe care ai voie să le transporți în bagajul de cală sau de mână.
Legislația UE (1) nu restricționează transportul de medicamente de uz general (antiinflamatoare, antivomitive, antihistaminice etc). Pasagerilor le este permis să transporte o cantitate de medicamente suficientă pentru durata călătoriei în țările europene, fie în bagajul de mână, fie în cel de cală.
În cazul în care este nevoie de transportul unor medicamente cu regim special (narcotice, antibiotice, pastile pentru afecțiuni oncologice, somnifere, tratament pentru diabet etc), este recomandat să aveți la voi un act prin care să justificați folosirea lor (ex: scrisoare medicală/ rețetă de la medic).
Nicio trusă de urgență pentru călătorie nu este completă fără aceste elemente de bază (2):
De asemenea, nu trebuie uitate și produsele esențiale pentru problemele pielii:
Dr. Mihai Craiu, medic primar Pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” a recomandat părinților, într-un interviu acordat pentru TVR, ce medicamente să pună în trusa pentru vacanță (3):
„Ar trebui să aibă cinci categorii de soluții, de remedii, pentru o plecare în vacanță. În afară de anti-termice, aș sugera părinților să aibă un antialergic, cel puțin unul de aplicat pe piele, sub formă de cremă pentru că, din păcate, în vacanță, copiii sunt expuși la diverse mușcături sau bagă mâna în zone care îi pot irita sau pot să producă fenomene urticariene locale.
Ar trebui să existe, de asemenea, niște săruri de rehidratare pentru că, din păcate, uneori, copiii care mănâncă lucruri insuficient preparate termic sau ținute în mod impropriu în galantar, la căldură, fac vărsături și diaree. Aici, pentru a evita spitalul, pot fi folosite faimoasele acadele cu săruri de rehidratare, care se pun în congelator și care sunt chiar plăcute de către copii, mai ales de cei care varsă și nu pot să înghită sărurile convenționale. Trebuie să existe dezinfectantul de mâini sau spray-ul alcoolizat, care e absolut necesar oriunde am merge, nu numai la piscină”, a explicat medicul Mihai Craiu.
Dacă ai curajul să pleci în vacanță cu un bebeluș, vei avea nevoie de câteva produse în plus pe care să le adaugi în trusa medicală de vacanță.
Fiecare țară are propriul regulament, dacă în unele state poți cumpăra unele medicamente fără rețetă, în altele achiziționarea acestora poate fi interzisă.
Iată ce medicamente ce se pot cumpără fără rețetă în România, produse esențiale de adăugat în trusa medicală de luat în concediu:
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…