Practica de a tunde „zero” bebelusii este una foarte des intalnita atat in mediul rural, cat si in cel urban. Parintii aplica procedura ferm convinsi ca parul odraslei va creste mai des si mai frumos. Cu riscul sa dezamagim, va informam ca tunsul zero nu are nimic de-a face cu regenerarea parului.
Este un mit pe care specialistii in domeniu il desfiinteaza fara drept de apel. Parul copilului este influentat in primul rand de factorul genetic si nu de foarfeca sau masina de tuns a frizerului. Numarul de foliculi cu care ne nastem este dictat de factorul genetic.
„Ideea că părul se regenerează mai bine dacă este tuns la zero este un mit. Părul are cicluri de viaţă care depind de zona unde este aşezat. Spre exemplu, părul de pe faţă cade la fiecare trei luni. Când se bărbieresc, bărbaţii nu au mai multe rădăcini ale firului de păr doar pentru că se rad. Numărul de fire de păr este determinat genetic”, a explicat medicul dermatolog Mihaela Leventer.
In functie de acesta copilul va avea parul mai des sau mai rar, cret sau drept, firul subtire sau mai aspru si asa mai departe.
Parul bebelusului cade in primele luni de viata, in special in jurul varstei de 4-7 luni. Abia pe la 2 ani, parul copilului va fi inlocuit treptat de o podoaba capilara mai rezistenta.
Medicii trag un semnal de alarma si avertizeaza parintii care vor sa-si tunda zero bebelusii ca ii pot expune unor pericole. Parul are rolul de a proteja capul de diverse traumatisme, mai ales ca sugarii au acele zone neosificate (fontanelele) care se inchid intre 3 si 24 de luni.
Parintii care isi tund bebelusii la chelie pot avea impresia ca au luat decizia buna si ca parul li se indeseste. Aceasta falsa impresie este data de faptul ca primele fire de par care vor iesi vor fi mai aspre si vor avea toate aceeasi lungime. Pe masura ce parul creste, lucrurile se schimba, foliculii de par fiind cei care vor imprima ritmuri de dezvoltare diferite.
Daca nu ti-ai tuns bebelusul in primul an de viata, mai asteapta pana copilul face 2 ani. Atunci va scapa de parul de bebelus si vei putea observa aspectul si textura parului matur.
Daca totusi doresti sa-ti tunzi bebelusul zero:
– nu-l tunde daca este mai agitat decat de obicei
– distrage-i atentia in timpul tunsului si vorbeste-i calm
– spala-l pe cap cu sampon special pentru bebelusi inainte sa-l tunzi
– ai grija la dispozitivul folosit pentru tunsoare
– capul bebelusului trebuie ras pe portiuni mici
– dupa tunsoare unge capul bebelusului cu o crema hidratanta si fa-i baie pentru a te asigura ca au fost indepartate toate firele de par care i-ar putea crea discomfort.
Citeste si:
SINDROMUL COPILULUI SCUTURAT – CAT DE PERICULOS POATE FI SA-TI ZGALTAI BEBELUSUL VIDEO | DEMAMICI.RO