Tusea şi gâtul iritat la copii. Cu toate că rareori reprezintă o urgență medicală în sine, tusea și gâtul iritat la copii pot îngrijora părinții. În primul rând, este important să fie observate simptomele copilului și după aceea să se intervină conform acestora.
Cuprins:
De cele mai multe ori, o infecție virală, precum răceala obișnuită, este cea care provoacă un gât iritat la copii. Virozele pot să producă și febră, tuse și secreții nazale abundente, informează mayoclinic.org (1). În formele lor ușoare, infecțiile pot fi combătute și cu ajutorul remediilor naturale. Pentru a ameliora tusea și gâtul iritat la copii este important să se cunoască simptomele și cauzele specifice fiecărei situații în parte. De ce apare gâtul iritat la copii, cum se tratează și ce remedii naturale sunt eficiente veți afla în rândurile ce urmează.
Problemele de sănătate ale copiilor provoacă multe îngrijorări în rândul părinților, iar unul dintre stresurile majore îl reprezintă tusea. Ce este, ce o provoacă, ce tip de tuse ar trebui să ne îngrijoreze, dar și cum putem să o ameliorăm aflăm direct de la specialist, din materialul „Mituri și adevăruri despre tusea copiilor”.
Din punct de vedere medical, tusea reprezintă un act reflex care contribuie la curățarea căilor respiratorii. Indiferent că există secreții sau că au fost aspirate corpuri străine, rolul său este de a ajuta la redobândirea stării de sănătate a organismului.
De asemenea, în cazul copiilor, tusea reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de îngrijorare în rândul părinților, aceasta determinând cel mai adesea prezentarea cu micuțul la medic.
În mod normal, tusea la copii dispare complet după 1-3 săptămâni de la debutul ei. Este bine de știut că o tuse care durează mai mult de 4 săptămâni nu este normală și poate fi un semn de afecțiune toracică. Dacă durează până la 2 săptămâni, tusea este considerată a fi acută. În cazul în care durează între 2 și 4 săptămâni se numește tuse acută prelungită, iar tusea care durează mai mult de 4 săptămâni (la copii și mai mult de 8 săptămâni la adulți) este considerată tuse cronică. Tusea cronică poate fi mai mult decât deranjantă. Aceasta poate întrerupe somnul, poate duce la extenuare, iar în cazuri mai grave poate determina episoade de vomă, stări de greață sau chiar fracturi costale, potrivit mayoclinic.org (2).
Tusea uscată (seacă sau iritativă) – apare cel mai adesea ca urmare a unei infecții cu un virus de gripă sau răceală, însă poate avea și alte cauze, detaliate de healthline.com (3). Potrivit sursei citate, tusea seacă poate fi rezultatul:
Tusea productivă (umedă) – este însoțită de expectorații cu mucus (spută). Tusea productivă la copii poate fi cunoscută după sunetul grav pe care îl scoate micuțul atunci când tușește, precum și după cantitatea mare de secreții. Aceasta poate fi cauzată de:
Tusea convulsivă, cunoscută popular sub numele de „tuse măgărească” din cauza sunetului specific, apare în momentul în care copilul încearcă să tragă aer în piept. Aceasta este provocată de bacteria Bordetella pertussis și este foarte contagioasă. În România, schema națională de vaccinare include și vaccinarea pentru infecția cu Bordetella pertussis (vaccinul hexavalent care se administrează la 2, 4 și 11 luni). Tusea convulsivă este adesea însoțită de șuierături și cianoză (colorarea tegumentelor în albastru-vinețiu) și poate dura mai bine de trei săptămâni. Tusea convulsivă este amenințătoare de viață la copiii mici. Sugarii pot ajunge la insuficiență respiratorie. Așadar, dacă observați că cel mic are dificultăți de respirație, mergeți de urgență la medic, relatează mayoclinic.org (4).
Crupul, cunoscut popular sub denumirea de tusea „lătrătoare”. Laringita, traheita (obstrucția inflamatorie a laringelui/ traheei) pot fi provocate de virusuri sau schimbări de temperatură pe timpul nopții. În momentul în care căile respiratorii se inflamează, cel mic respiră cu dificultate și este răgușit. Laringo-traheita acută apare cu precădere în cazul copiilor mai mici de 3 ani întrucât traheea lor este mai îngustă. Această afecțiune se remarcă printr-o tuse stridentă, cu zgomot profund, din piept și poate debuta brusc. Laringita acută este o urgență medicală (5).
Tusea însoțită de respirație șuierătoare (wheezing) se diferențiază de celelalte tipuri de tuse prin șuieratul care se aude în timpul expirației, atunci când aerul iese din plămâni. Șuieratul este un semn că ceva blochează căile respiratorii, fie un corp străin care împiedică circulația aerului prin căile respiratorii, fie o infecție respiratorie (bronșiolită/ pneumonie), fie un spasm bronșic alergic.
Siropul se poate găsi fizic pe rafturile farmaciilor din România, dar îl puteți comanda și online de pe sensiblu.com, farmaciatei.ro și drmax.ro.
*TheraTuss ProNatural sirop este un dispozitiv medical. Citiţi cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe ambalaj. CE 0477
Gâtul iritat se manifestă prin durere, mâncărime sau iritație la înghițire. Cauza cea mai comună a gâtului iritat o reprezintă infecția virală provocată de cele mai multe ori de virusurile care cauzează răcelile comune sau gripa. Durerea în gât provocată de un virus nu trebuie tratată cu antibiotice. Dacă inflamația la nivelul gâtului este determinată de o infecție bacteriană (deși acest lucru se întâmplă destul de rar), medicul va recomanda antibiotic pentru a preveni complicațiile, potrivit mayoclinic.org (7).
Gâtul iritat este o afecțiune des întâlnită în rândul copiilor, însă de cele mai multe ori, nu reprezintă un pericol. Inflamația temporară apare de regulă din cauza unei infecții, însă poate fi provocată și de abuzul vocal – copilul țipă, cântă sau plânge intens. În fază ușoară, gâtul iritat provoacă răgușeală, însă în stadiu mai avansat, acesta poate cauza chiar și pierderea temporară a vocii. În general, această afecțiune se poate ameliora cu ajutorul remediilor naturiste și rareori necesită administrarea unui tratament complex. „Afectarea vocii la copii poate fi cauzată de inflamații ale laringelui și coardelor vocale, de tulburări organice primare (de exemplu, paralizia congenitală a coardelor vocale, papilomatoza laringiană) sau secundare (noduli vocali) și de abuzul vocal.”, a declarat Dr. Mădălina Marin, medic specialist ORL, într-un interviu pentru smartliving.ro (8).
La copii și adulți, durerea în gât poate fi însoțită de:
Deoarece copilul nu reușește de cele mai multe ori să explice ce simptome are, părinții trebuie să fie atenți la comportamentul acestuia. De exemplu, dacă cel mic este răgușit și refuză să mănânce ori să consume lichide, e posibil să aibă gâtul iritat.
Durerea în gât se poate calma prin administrarea unor medicamente antiinflamatorii sau analgezice locale, doar la recomandarea medicului. Cele mai multe dintre durerile în gât dispar în cel mult o săptămână fără nici un tratatment, iar durerea poate fi ameliorată prin remedii naturale (10).
Consumul de multe lichide calde (ceaiuri sau supe) și mai multă odihnă pot ajuta la o vindecare mai rapidă.
Produsul se poate găsi fizic pe rafturile farmaciilor din România, dar îl puteți comanda și online de pe sensiblu.com, farmaciatei.ro și drmax.ro.
**Theratuss Natural comprimate de supt este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie informaţiile de pe ambalaj. Suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o dietă variată şi echilibrată şi un mod de viaţă sănătos.
Surse:
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…