Uleiul de masaj – cum să-l alegi pe cel potrivit pentru bebelușul tău. Știm foarte bine că masajul ajută bebelușul să se dezvolte armonios, îl relaxează și ajută la diminuarea colicilor. Cercetătorii au demonstrat faptul că masajul are rezultate uimitoare și în cazul bebelușilor născuți prematur: ajută la creșterea în greutate, stabilizează ritmul cardiac și sporește activitatea creierului.
Cuprins:
Uleiul de masaj – cum să-l alegi pe cel potrivit pentru bebelușul tău
Dar te-ai întrebat vreodată ce tip de ulei trebuie să folosești pentru pielea sensibilă a bebelușului tău? Te-ai întrebat de ce nu sunt potrivite toate tipurile de uleiuri și care anume sunt dăunătoare pentru pielea bebelușului?
Mai jos avem lista uleiurilor benefice sau dăunătoare pentru pielea bebelușul tău:
Uleiuri/creme de evitat
- Uleiul de muștar – are un efect toxic asupra pielii (provoacă leziuni și iritații);
- Uleiurile esențiale – sunt foarte puternice, pot produce daune la nivelul simțului olfactiv al bebelușului din cauza parfumului;
- Unt de arahide nerafinat – proteinele pe care le conține acest tip de unt pot provoca o reacție alergică la arahide;
- Uleiul de floarea soarelui – este foarte recomandat pentru bebeluși, dar studiile recente au demonstrat că poate avea efecte adverse asupra bunei funcționări a barierei pielii bebelușului;
- Crema apoasă – conține un detergent dur (laurilsulfat) care poate distruge bariera pielii bebelușului;
Uleiuri/creme de folosit
- Uleiul de cocos – se absoarbe foarte ușor în piele, este excelent pentru pielea bebelușului deoarece are efect antifungic și antibacterian. Se pot folosi și uleiurile de cocos presate la rece;
- Uleiul de măsline – ar fi preferabil să se utilizeze uleiul de măsline extravirgin deoarece conține nutrienții necesari pentru bebeluș;
- Uleiul de susan – conține multe vitamine și contribuie la dezvoltarea oaselor;
- Uleiul de migdale – reduce iritațiile, este bogat in vitamina E;
- Uleiul de mușețel – se folosește mai ales pentru bebelușii cu pielea sensibilă deoarece are efect calmant. Ajută la ameliorarea colicilor și îmbunătățește somnul;
- Ulei de arbore de ceai – are proprietăți antiseptice, se poate masa împreună cu uleiul de măsline.
Dacă bebelușul are pielea uscată sau eczemă atopică, evitați uleiurile vegetale care sunt mai ridicate într-un alt tip de acid gras numit acid oleic. Uleiurile vegetale bogate în acid oleic pot fi mai dure pe pielea bebelușului decât uleiurile vegetale bogate în acid linoleic sau uleiurile minerale.
Uleiul de masaj – cum să-l alegi pe cel potrivit pentru bebelușul tău?Când și cum facem masaj bebelușului?
Specialiștii recomandă ca masajul să aibă loc înainte de ora la care bebelușul este pus la somn (la o oră după ce a mâncat), pentru că majoritatea bebelușilor adorm in timp ce sunt masați.
De asemenea, este foarte important să îl masați numai dacă observați ca ii place. In caz contrar, cel mai bine este să vă opriți deoarece bebelușul poate ajunge să nu mai suporte această activitate în viitorul apropiat.
Acordați o foarte mare atenție presiunii din timpul masajului. Nu trebuie să fie o presiune prea mare atunci când efectuați masajul și verificați temperatura uleiului înainte de a-l aplica pe piele; să nu fie nici prea cald, dar nici prea rece. Mâinile mamei trebuie sa fie curate, uscate si calde, pentru a nu crea o senzație de disconfort bebelușului.
Nu în ultimul rând, asigurați-vă că nu puneți ulei pe nasul și urechile celui mic, astfel evitați ca acesta să intre în zonele respective. Temperatura optimă din timpul masajului trebuie să fie în jur de 24 °C. Și nu uitați, vorbiți cu bebelușul cât mai mult în timpul masajului, povestiți activitatea pentru a-l relaxa.
Indiferent de uleiul pe care îl alegeți, citiți eticheta și păstrați-o cu atenție. Fiți atenți la data de expirare a uleiurile minerale și a celor vegetale.
Surse
https://www.babycenter.com.au/a1044406/oils-for-baby-massage
https://www.healthline.com/health/parenting/baby-massage
https://www.nct.org.uk/baby-toddler/everyday-care/baby-massage-tips-and-benefits
https://www.magonlinelibrary.com/doi/full/10.12968/bjom.2015.23.3.166
Vezi si: Fontanela la bebelusi. Ce este si in ce conditii ar trebui sa va ingrijorati | Demamici.ro