Pneumonie din cauza popcornului. Popcornul este o gustare populară pentru părinți și copii, mai ales la o seară de film în familie. Însă cât de mari ar trebui să fie cei mici, astfel încât să popcornul să fie sigur pentru consum?
Cuprins:
Celebrele „floricele”, așa cum mai este numit popcornul, s-au dovedit a fi periculoase pentru un băiețel de 2 ani, din SUA.
Părinții au fost la un pas să-și piardă copilul din cauza unui incident nefericit care a condus la mai multe complicații.
Nicole, mama copilului, a povestit întregul episod pe pagina ei de Facebook, sperând că astfel va trage un semnal de alarmă și pentru alți părinți.
Suntem adesea atenți la obiectele mici sau ascuțite pe care copiii le-ar putea înghiți accidental și astfel să-și facă rău. Iată, însă, că și mâncarea poate fi un pericol, mai ales dacă copilul nu este suficient de mare.
Pentru familia băiețelului de 2 ani din SUA, care a ajuns la spital după ce a mâncat popcorn, totul a început cu o seară de film în familie.
Micuțul Nash s-a înecat, însă și-a revenit la scurt timp.
Totuși, problemele nu s-au oprit aici, iar în decursul următoarelor ore, băiețelul a ajuns să se confrunte cu probleme de respirație.
Copilul a fost adus de urgență la spital, iar în urma investigațiilor, medicii i-au pus un diagnostic de pneumonie în plămânul stâng, din cauza unor bucăți de popcorn care nu fuseseră expectorate.
„Nash s-a înecat pe moment, însă apoi și-a revenit. Nu părea să fie ceva grav și chiar am continuat să ne uităm la film. Ceea ce ne atrăsese atenția a fost o tuse care persista după ce se înecase.
A doua zi se simțea bine, însă avea în continuare acea tuse ciudată, ceea ce m-a îngrijorat puțin. A venit ziua de luni, Jake, soțul meu, a plecat într-o călătorie pentru 3 zile, iar în acea după-amiază am observat că băiețelul nostru avea corpul fierbinte. Făcuse febră, așa că i-am dat un ibuprofen și l-am pus în pat la culcare.
A fost o noapte foarte lungă, părea că respiră greoi și nu se simțea bine deloc.
Am sunat imediat pediatrul și mi-a spus că vrea să îl vadă cât mai urgent.
Am ajuns la spital cu el și după o radiografie pulmonară, medicului nu i-a plăcut ce a văzut și l-a programat urgent pentru o bronhoscopie.”, a povestit Nicole, mama copilului.
Se pare că în timp ce se înecase, copilul aspirase în plămâni câteva bucăți de popcorn care nu au mai fost eliminate prin expectorație.
„Corpul lui le-a perceput ca pe un obiect străin și a creat mai multe abcese în jurul lor. Toată inflamația l-a făcut să dezvolte pneumonie în plămânul stâng.
În timpul procedurii, medicii au scos 6 bucăți din popcorn, iar din cauza inflamației puternice, nu erau siguri că vor reuși să scoată tot dintr-o singură încercare așa că l-au programat pentru o a doua bronhoscopie în următoarele două zile.
Pentru noi a fost un rollercoaster emoțional, însă după cea de-a doua intervenție am putut răsufla ușurați, atunci când a fost scoasă și ultima bucată de popcorn din plămân.
Nash a fost cu adevărat viteaz și s-a recuperat bine. A petrecut apoi o oră într-o cameră cu oxigen, iar după ce saturația de oxigen din sânge nu a mai scăzut sub 90, am putut pleca cu el acasă.
Suntem atât de fericiți că am trecut cu bine de acest episod.”
Mama copilului le-a transmis un mesaj tuturor părinților care au aflat de povestea ei să nu facă aceeași greșeală, iar popcornul să fie exclus de pe lista de gustări dacă copilul este mai mic de 5 ani.
„Vă rog să nu o luați ca pe o critică ceea ce vă spun. Eu mi-am învățat lecția și îmi dau seama acum că popcornul nu e ceva ce ar trebui să mânânce un copil sub vârsta de 5 ani. Am împărtășit această poveste cu speranța că mai mulți oameni vor deschide ochii și vor fi mai atenți.
Întotdeauna faceți ce vă spune intuiția, dacă simțiți că ceva nu e în regulă cu copilul. Dacă nu aș fi sunat pediatrul, să ajungem la timp cu el la spital, nu știu ce s-ar fi întâmplat.”
În ceea ce privește popcornul, specialiștii nu recomandă această gustare copiilor sub 4 ani. Până la această vârstă, cei mici prezintă un risc mai mare de sufocare cu anumite alimente.
Abia după vârsta de 5 ani, copiii devin mai capabili să mestece alimentele și să le descompună în bucăți mai mici.
Nu doar popcornul poate fi riscant pentru copiii mici, dar și alte alimente ce pot fi la fel de „tentante”.
Așadar, părinții trebuie să evite să le ofere copiilor mai mici de 5 ani produse precum:
Este important ca fructele și legumele să fie tăiate în felii sau pe lung, niciodată rondele, astfel încât copilul să nu bage bucata întreagă în gură.
Dacă există semințe este bine ca ele să fie îndepărtate, pentru a preveni orice incident.
Și, cel mai important, copiii să fie supravegheați la masă, mai spun specialiștii.
Vezi și: Un bebelus a murit dupa ce a mancat popcorn. Grauntele i-a perforat plamanul VIDEO| Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…