Un elev a murit sub dărâmăturile de la internatul din Odorheiu Secuiesc. O tragedie s-a petrecut la început de săptămână la internatul liceului „Tamași Aron” din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita.
Cuprins:
Clădirea veche și în stare de degradare s-a surpat, iar zidul, plafonul și acoperișul s-au prăbușit peste patru elevi ai liceului, dintre care trei fete. Două dintre minore au 16 ani, iar cealaltă 17 ani și au ajuns grav rănite la spital. Una dintre ele se află în comă cu fractură de coloană vertebrală.
„Pacienta este în stare gravă, stabilă hemodinamic, ventilată mecanic, sub analgosedare”, a declarat unul dintre salvatori.
Un elev a murit sub dărâmăturile de la internatul din Odorheiu Secuiesc. David urma să împlinească 18 ani în ziua de Crăciun
David, cea de-a patra victimă, nu a mai avut nicio șansă și a murit sub molozul clădirii internatului. Băiatul ar fi trebuit să împlinească vârsta de 18 ani chiar peste câteva zile, în ziua de Crăciun.
Elevul originar din comuna Lupeni, județul Harghita, a fost prins sub dărâmături și a după două ore și jumătate de căutări salvatorii l-au găsit, fără să mai poată face ceva pentru el.
„Din câte am înțeles, au început să apară fisuri în pereți. Cei patru au rămas în clădire, doi dintre ei dormeau”, a explicat Cristian Mureșan, purtător de cuvânt ISU Harghita.
David a fost conștient cât timp a stat sub dărâmături
Băiatul care și-a pierdut viața sub dărâmăturile internatului și-a trăit ultimele clipe în agonie. Din informațiie prezentate de observatornews.ro, salvatorii au comunicat cu el pe toată durata operațiunii de salvare, iar în cele din urmă un câine ar fi reușit să-i conducă pe aceștia către locul unde se afla David.
Din nefericire, în momentul în care a fost scos la suprafață, David și-a pierdut cunoștința și nu a răspuns manevrelor de resuscitare.
Colegii lui sunt în stare de şoc. În faţa liceului au aprins mai multe lumânări în memoria lui.
Un elev a murit sub dărâmăturile de la internatul din Odorheiu Secuiesc. Elevii dormeau într-o clădire veche de peste 100 de ani și lipsită de expertiză
Elevii de la internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc învățau și dormeau sub o bombă cu ceas.
Clădirea internatului este veche din anul 1910 și nu a fost încadrată într-o clasă de risc seismic, iar pentru că nici măcar nu a avut parte de o expertiză.
În urma unor săpături din curtea internatului, clădirea și-a pierdut din stabilitate, iar pereții s-au prăbușit.
Elevii au observat că ceva nu este în regulă și că pereții încep să crape și au anunțat imediat profesorul. Însă din păcate aceștia nu au mai apucat să mai iasă din clădire.
„Din primele cercetări efectuate a rezultat faptul că reprezentanții unei societăți comerciale ar fi executat, cu utilaje specifice, o lucrare de amenajare a terenului din jurul internatului. Se pare că, din cauza vechimii clădirii și a stării de degradare, partea din mijloc a imobilului, de aproximativ 100 de metri pătrați, a colapsat și s-a prăbușit, moment în care ar fi surprins patru persoane, trei fete, două în vârstă de 16 ani și una în vârstă de 17 ani, și un băiat, în vârstă de 17 ani, toți rezidenți în clădire”, precizează reprezentanții poliției.
Clădirea care s-a prăbuşit parţial, luni după-amiază, în Odorheiu Secuiesc aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 300.000 de lei chirie. În partea din imobil care s-a prăbuşit erau camere în care erau cazaţi elevii care stau la internat, potrivit digi24.ro.
„Este o clădire veche, funcţionau în clădirea respectivă cantina şi căminul Liceului Teoretic Tamási Áron. În partea care s-a prăbuşit se aflau camere, elevii erau în camere, după ore, când s-a întâmplat prăbuşirea. Patru victime au fost sub dărâmături, dintre care trei au fost duse la spital, două se află în stare bună, una e în comă.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, Noemi Zorgo.
Un elev a murit sub dărâmăturile de la internatul din Odorheiu Secuiesc. „Nu există tragedie mai mare pentru un părinte decât să afli că a murit copilul tău”
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că în aceste momente trebuiesc căutați vinovații, iar toți cei responsabili să plătească.
„Nu există tragedie mai mare pentru un părinte decât să afli că a murit copilul tău. Este o tragedie și nu ar fi trebuie să se întâmple. Condoleanțe pentru familie. Una dintre fete este în drum spre Târgu Mureș, cu o fractură de coloană, celelalte sunt la Odorheiu Secuiesc. De câteva zile se lucrează în jurul clădirii, s-a săpat un șanț mare lângă clădire și de două, trei zile copiii spuneau că s-au crăpat pereți. Întrebarea e cine a dat aviz, cine a lăsat copiii în clădire în timpul lucrărilor și dacă lucrurile s-au făcut conform avizelor proiectului, aici trebuie căutați responsabilii și cei vinovați trebuie pedepsiți. Eu când trimit copilul la școală vreau să știu în siguranță, orice părinte asta dorește. E o tragedie care nu trebuia să se întâmple”, a spus Kelemen.