David Eberhard, un psihiatru suedez de renume si tata a 6 copii, a dezbatut problema stilului permisiv al parintilor in educarea copiilor. In cartea sa „Copiii la putere”, Eberhard analizeaza principiile care stau la baza educatiei parentale scandinave.
In opinia sa, libertatea pe care copiii o primesc in sistemul de educatie nordic este una exagerata, ceea ce duce la formarea unor generatii de adulti fara empatie sociala, cu sanse mari de a esua in viata, cu tendinte sinucigase, victime ale viciilor.
Cu alte cuvinte, permisivitatea prea mare ii transforma pe copii in mici monstri. Cu toate ca sistemul de educatie scandinav se remarca prin rezultate exceptionale din punct de vedere intelectual – Universitatile suedeze incadrandu-se printre cele de prestigiu, lucrurile nu stau tocmai bine din punct de vedere emotional. Psihiatrul sustine ca un copil prea rasfatat, caruia i s-au permis prea multe, risca sa sfarseasca prin a fi dezamagit in viata.
„Trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați, iar părinții preferă să nu intervină în proces. Înainte, societatea noastră era una a adulților. Existau anumite valori și o anumită ierarhie. Copiilor li se făcea observație atunci când nu se purtau cuviincios.
Dacă un copil nu era cuminte, oricine putea să se apropie de el și să îi spună „Nu e frumos cum te porți, termină”. O astfel de coerență nu mai există astăzi”, a declarat psihiatrul David Eberhard pentru The Telegraph. „A-i spune NU unui copil nu este același lucru cu a bate un copil”.
Parintii vor sa devina cei mai buni prieteni ai copiilor, insa psihiatrul suedez sustine ca trebuie sa existe o limita intre prietenie si postura de parinte.
„Copilul nu are nevoie să îi fiți prieten, ci părinte. Nu trebuie să coborâți la nivelul lui, să nu îl contraziceți, să îi faceți tot timpul pe plac, să nu mai aveți nici o putere de decizie. E total greșit. Copilul are nevoie de limite, de opoziție, de disciplină și rigoare.”
Prin dorinta parintilor de a fi cat mai apropiati de copiii lor, acestia renunta la pedepse sau contrangeri de orice fel. Din pacate, de cele mai multe ori ajung chiar sa refuze sa-i contrazica sau sa uite sa le impuna limite.
„Părinții nu mai decid nimic și doresc să fie la fel de cool și rebeli ca și odrasla lor. A-i spune NU unui copil nu este același lucru cu a bate un copil. Acum societatea noastra se transformă într-o societate de adolescenți de toate vârstele”, a mai adaugat psihiatrul David Eberhard.
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…