Uterul didelf sau uterul dublu. Cum afectează sarcina. Uterul didelf sau uterul dublu reprezintă o anomalie congenitală rară a uterului.
Cuprins:
Uterul este un organ care se dezvoltă la femei în zona de mijloc a bazinului și are rolul de a adăposti ovulul fecundat, de a-l proteja și oferi toată protecția necesară dezvoltării fătului.
El se dezvoltă încă din primele etape de dezvoltare ale fătului de sex feminin. Inițial, uterul ia forma unor două tuburi mici, numite și „ductele lui Muller”. Pe măsură ce fătul crește, aceste două tuburi se unesc și formează un singur organ cavitar – uterul.
În cazuri speciale, tuburile nu se mai unesc și astfel, femeia ajunge să aibă două utere separate. De remarcat este că un uter didelf sau dublu poate avea un singur col uterin sau fiecare uter poate prezenta propriul col uterin (cervix).
În general, un astfel de uter este descoperit în timpul unui examen pelvin de rutină și nu este însoțit de vreun simptom aparte. Multe dintre femeile cu uter difelf duc o viață sexuală normală și pot avea și sarcini lipsite de probleme. Potrivit Scientific American, una din 2000 de femei se naște cu uter didelf, însă șansele ca două sarcini să se dezvolte simultan sunt extrem de reduse.
Uterul didelf este o anomalie congenitală și apare în timpul dezvoltării fătului.
Medicii nu știu încă dacă anumiți factori pot influența o astfel de malformație, iar deocamdată singurul factor luat în considerare este cel genetic.
Se recomandă ca pentru evitarea unor astfel de malformații uterine să se evite fumatul, consumul de alcool și droguri sau mediile predispuse la radiații.
Femeile ce au uterul didelf pot rămâne însărcinate, însă sarcina poate fi însoțită de riscuri.
Forma diferită a uterului poate împiedica sarcina să ajungă la termen sau să facă dificilă nașterea fătului.
Studiile arată că riscurile de naștere prematură sunt cu 45% mai mari pentru femeile cu uter dublu decat pentru femeile cu un uter normal. Tot din cauza formei anormale a uterului, copilul se mai poate fixa în prezentatie pelviană in cavitatea uterină și astfel sarcina este îngreunată.
Anomaliile ductelor mulleriene mai pot afecta un alt canal ce se dezvoltă odată cu fătul, „canalul lui Wolff”. Malformațiile de la nivelul acestei zone pot cauza diferite afecțiuni renale. Aproximativ 15%-30% dintre femeile diagnosticate cu uterul didelf au experimentat și această complicație.
Nu în ultimul rând, deși o astfel de malformație nu este periculoasă pentru sănătatea unei femei, este necesar să fie consultată părerea unui medic, dacă se plănuiește o sarcină.
Supravegherea de specialitate poate crește rata de succes a unei sarcini și evitarea unei nașteri premature.
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…