Vacanță cu copii la mare. All Inclusive Turcia VS All Inclusive Bulgaria – plusuri și minusuri. Unii ar spune că a compara turismul din Bulgaria cu cel din Turcia este ca și cum ai compara mere cu pere. Suntem de acord că există foarte multe diferențe, însă noi ne propunem să le prezentăm comparativ, din prisma experiențelor noastre personale, prin ochii unei familii cu doi copii mici. Anii pandemiei au fost cei în care restricțiile ne-au făcut să testăm litoralul bulgăresc. Iar ceea ce la început părea o încercare convenabilă, fiind mai ieftin și mai aproape de casă, s-a transformat în următorii ani într-o obișnuință. Din 2020, până în acest an (2024) inclusiv, am ales să petrecem o săptămână din vară la vecinii bulgari.
Cuprins:
Am ales locații diferite pentru că ne place să experimentăm. Ne referim aici atât la stațiuni, cât și la hoteluri. De fiecare dată am împărtășit cu voi părerile noastre din vacanțe, cu bune și cu mai puțin bune. Găsiți toate review-urile despre hoteluri în secțiunea vacanțe din meniul site-ului. În ultimii doi ani (2023 și 2024) am ajuns și pe litoralul turcesc, în stațiunea Belek. Atât în Turcia, cât și în Bulgaria am ales sistemul All Inclusive sau Ultra All Inclusive, acolo unde unitatea de cazare punea la dispoziția turiștilor și acest concept.
Poate că pentru familiile care călătoresc fără copii, acest aspect nu este unul tocmai relevant, însă atunci când pleci la drum cu doi copii mici, orele petrecute până la destinație pot fi o binecuvântare sau un calvar 😁.
Pe litoralul bulgăresc se ajunge ușor cu mașina. Din București se fac în jur de 4 ore până în Nisipurile de Aur (280 km) sau între 4 și 5 ore dacă plănuiești să ajungi în Obzor (între 300 și 400 km, în funcție de ruta aleasă). Noi am plecat din București și am ales de fiecare dată varianta Giurgiu – Ruse. Este cel mai facil punct de a trece frontiera cu Bulgaria daca vii dinspre Transilvania sau Muntenia (Sibiu, Brașov, Ploiești, București, sau alte orașe din aceste regiuni). Dacă traseul pe la Giurgiu – Ruse este cel care te avantajează cel mai mult, ține cont că vei avea de achitat taxa de pod în valoare de 3 euro pe sens. În acești 5 ani de când ne petrecem concediile în Bulgaria, nu s-a întâmplat să petrecem prea mult timp în vamă. Traficul a fost fluid, din fericire pentru răbdarea atât de limitată a copiilor și pentru nervii noștri, scurtați și ei considerabil în ultimii ani 😁.
Despre bagaje numai de bine când vine vorba despre a pleca la drum cu mașina personală. Nu ești limitat de cântar, dimensiunea bagajelor sau volumul mare al acestora. Nu te plimbi cu ele printre picioare prin aeroport, în timp ce te chinui să-ți ții copiii cât de cât aproape. Un dezavantaj ar fi totuși. Neavând aceste limite ești tentat să tot adaugi chestii în genți și să pornești la drum cu jumătate de casă după tine. Cum am făcut și noi când fetița cea mică avea câteva luni, dar rămâne între noi 🤫.
Un mare plus pentru călătoria cu mașina ar fi costul redus. Plătești propriu-zis un plin de combustibilul, aproximativ, în funcție de mașină, sau nici măcar acela. Cum? Păi, dacă îți rezervi vacanța în Bulgaria prin Travel Planner, participi automat la loteria celor 11 tone de benzină sau motorină. Intră în campanie rezervările din perioada 15 mai – 1 august. Cu alte cuvinte, cu puțin noroc, Travel Planner îți dă benzina/ motorină, iar tu pleci în vacanță! Sunt puse la bătaie 200 de plinuri de benzină și marele premiu de 1 tonă de benzină + o vacanță de lux în Bulgaria. Toate detaliile despre campanie le găsiți pe travelplanner.ro. În această ecuație a plecării la drum cu mașina personală, șoferul este cel care resimte cel mai mult oboseala. Să spunem că acesta ar fi, oarecum, un minus.
În Turcia am ajuns cu avionul. Am avut zboruri de noapte în ambii ani. În 2023 am decolat la 05:00 dimineața, iar anul acesta la 04:55. Să zbori la 05:00, înseamnă să fii în aeroport cu o oră jumătate înainte, pentru formalitățile de securitate și îmbarcare. Ei și să fii cu o oră jumătate în aeroport înseamnă să te trezești la 01:30 dimineața sau mai bine nu dormi deloc 😄. Din fericire, noi locuim la 15 minute de Otopeni. Drumul până la aeroport nu a fost o problemă pentru noi, însă dacă locuiți departe de aeroport trebuie să luați în considerare și acest lucru la calculul total al orelor petrecute pe drum.
Chiar dacă zborul în sine durează 1h 45 min, timpul petrecut până la aeroport, în aeroport, până la destinație și transferul însumează ore bune. Noi am avut hotelurile în Belek. Autocarul de transfer s-a oprit la mai multe hoteluri pe drum, așadar, de la aeroportul din Antalya până în Belek am mai făcut 45 – 50 de minute. Am avut dreptul la câte un bagaj de cală de 23 kg și câte un bagaj de mână. Ne-am încadrat lejer în numărul de kilograme, însă problema a fost la volumul bagajelor (4 trollere – 2 mari și 2 mijlocii). Fără un căruț de bagaje nu ne-am fi descurcat să cărăm gențile după noi prin aeroport. Eu eram cu căruciorul cu fetița cea mică, iar fetița cea mare lângă noi. Așadar, soțul a fost singurul disponibil și responsabil cu căratul genților. Bineînțeles că în cazul transportului cu avionul trebuie să aveți în vedere costul biletelor de avion. Copiii peste 2 ani ocupă locul lor în avion și nu au niciun fel de reducere. Așadar, pentru o familie cu doi copii, se achită 4 bilete de avion 🙂.
Resorturile din Turcia sunt renumite pentru lux și opulență, cum ar spune unii 🤭, multe dintre ele situându-se în zone de coastă precum Antalya, Bodrum și Marmaris. Resorturile turcești sunt tematice, multe dintre ele, te poartă în povești și te vrăjesc prin latura exotică. Clima mediteraneană permite un spectacol al plantelor, iar aleile pline cu palmieri sunt pe cât de exotice, pe atât de impresionante.
Turismul în Turcia are o adevărată istorie în spate. Modernizarea și promovarea locațiilor turistice datează de la începutul secolului XX. După cel de-al doilea război mondial, infrastructura turistică a Turciei s-a dezvoltat și mai mult, turismul devenind o sursă importantă de venituri. Pachetele All Inclusive, activitățile de divertisment, spa-urile și sporturile nautice erau deja la modă în anii 1980 – 1990, perioadă în care în Turcia se consolida turismul de masă. Resorturile din Turcia se întind pe spații vaste, zeci de mii de metri pătrați. O astfel de locație este ca un mini oraș în care se află hotelul, alte unități de cazare, restaurante, magazine, amfiteatru/ scene, locuri de joacă pentru copii, terenuri de golf, piscine etc. Resortul în care am fost cazați anul acesta, IC Santai Family Resort se întinde pe 94,240 metri pătrați. În cele 7 zile pe care le-am petrecut acolo, nu am apucat să-l străbatem complet la pas.
Turcia este „profu’” în acest sistem educațional ce ține de turism, însă Bulgaria este un elev eminent. Bulgarii au prins repede „lecția” succesului și au reușit să o implementeze. După căderea comunismului (1989), Bulgaria a început să pună accentul pe turism și să atragă investiții străine. O parte dintre facilitățile turistice de stat au fost modernizate și privatizate, lucru care s-a tradus prin îmbunătățirea serviciilor și a infrastructurii. În ultimii ani, lanțurile HVD și GRIFID au demonstrat că luxul poate fi la el acasă și în Bulgaria. Hotelul HVD Reina del Mar este situat direct pe plaja din Obzor, fiind unul dintre cele mai bune hoteluri Ultra All Inclusive de pe litoralul bulgaresc. Complexul, construit în 2020, este una dintre cele mai noi unități de cazare de 5 stele din Bulgaria.
Cel mai nou hotel al lanțului GRIFID, Noa, vrea să redefinească luxul în Bulgaria printr-un concept Ultra All Inclusive premium unic. Cei de la GRIFID Noa promit o calitate excepțională a serviciilor, dar și o atmosfera calmă, specifică resorturilor de lux, fiind potrivit atât pentru familiile cu copii, cât și pentru adulții doritori de liniște și relaxare. Este hotelul lansat în acest sezon, în 2024. Tocmai din acest motiv încă aveți șanse să prindeți o ofertă bună de cazare.
Travel Planner are momentan reduceri de 30% pentru GRIFID Noa. Știți deja, Travel Planner este agenția de turism cu prețuri imbatabile pentru Bulgaria. De 5 ani venim cu ei în Bulgaria și îi vom alege ori de câte ori vom alege să ne petrecem vacanța la vecini. Au cele mai bune prețuri, sunt profesioniști și îți stau la dispoziție cu răspunsuri prompte indiferent de problemă.
🔆 30% reducere între 19.07 – 25.08, min 2 nopți / până la 05.07
🔆 25% reducere între 26.08 – 15.10, min 2 nopți / până la 05.07
Promoțiile se pot modifica de la o zi la alta, așa că cel mai bine este să intrați pe pagina hotelului de pe Travel Planner și să faceți o simulare. Introduceți perioada, numărul de persoane și 👉🏻 Vedeți toate ofertele pentru GRIFID Noa direct pe site.
O altă diferență notabilă la nivel de cazare ar fi camera sau camerele. Noi suntem doi părinți și doi copii. Acasă suntem obișnuiți să dormim cuplați doi câte doi, părinte – copil. Am prefera să menținem aceeași formulă la somn și în vacanță. O cameră Family, Junior Suite, Senior Suite sau apartament într-un resort din Turcia ar presupune costuri foarte mari. În hotelurile din Bulgaria astfel de facilități de cazare sunt la prețuri accesibile.
În curând vom porni și noi la drum, de această dată spre GRIFID Encanto. Este pentru prima dată când alegem lanțul GRIFID, la recomandarea Travel Planner, și ne așteptăm să fie, așa cum îi zice și numele, o adevărată încântare ☺️. Ați mai fost la hotelurile din acest lanț? Ce experiențe ați avut? Lăsați-ne părerile voastre în comentarii. Sunt aici, pe pagina hotelului de pe Travel Planner, la review-uri și văd multe lucruri bune:
„Nu este prima dată când mergem la acest hotel, condițiile sunt foarte bune, camerele curate, plaja frumoasă, mâncarea și băuturile foarte bune, într-un cuvânt, totul excelent.”
„Am petrecut un sejur minunat, totul a fost la superlativ. Hotel curat, pe plajă, personal drăguț, camera cu vedere la plaja (se făcea curat în fiecare zi) mâncare bună și diversificată pentru toate gusturile (recomand ciorba de văcuță, este excepțională). Mulțumesc Travel Planner! ️ Vom reveni cu drag!”
Abia aștept să ajungem și noi. Vă vom ține la curent cu poze, video-uri, răspunsuri la întrebări, atât pe pagina de Facebook De mamici, cât și pe contul nostru de Instagram. Dacă vreți să ne dăm o întâlnire încântătoare (ENCANTO, încântare, încântătoare – v-ați prins? 😃), puteți să vă rezervați vacanța sau să faceți o simulare. 👉🏻 Vedeți toate ofertele pentru GRIFID Encanto direct pe site.
🔆 25% reducere între 05.07 – 18.07, min 2 nopți / până la 05.07
🔆 20% reducere între 19.07 – 27.07, min 2 nopți / până la 05.07
🔆 25% reducere între 28.07 – 25.08, min 2 nopți / până la 05.07
🔆 20% reducere între 26.08 – 13.09, min 2 nopți/ până la 05.07
🔆 25% reducere între 14.09 – 15.10, min 2 nopți / până la 05.07
Dacă preferați o altă stațiune sau un alt hotel, Travel Planner are cele mai bune oferte pentru Bulgaria. Le puteți analiza în voie pe travelplanner.ro.
Coastele Turciei la Marea Mediterană și Marea Egee sunt renumite pentru apele lor cristaline și plaje cu nisip. În locațiile din Belek în care am fost cazați, pe plajă era și pietriș, iar intrarea în mare nu era tocmai lină. Apa se adâncea destul de rapid. Nisipul ardea foarte tare. Nu se putea merge desculț până la apă, plaja fiind destul de lată, de 43 de metri, iar șezlongurile puse la distanță considerabilă de intrarea în mare. Cel mai bine ar fi să luați copiilor niște papuci speciali de apă astfel încât să poată călca fără grijă și pe nisip și pe pietriș. Cu siguranță sunt și plaje doar cu nisip, însă nu le-am descoperit noi în aceste două resorturi.
Poate ați fost voi și ne lăsați câteva recomandări în comentarii 😊. Și încă ceva: salinitatea apei în Marea Mediterană este una dintre cele mai ridicate din lume. Acesta este unul dintre motivele pentru care Marea Mediterană are o biodiversitate relativ scăzută comparativ cu alte mări, dar și unul dintre motivele pentru care copilul/ copiii din dotare s-ar putea să înceapă o simfonie de urlete cauzată de usturimea ochilor. Nu uitați să puneți în bagaje și niște ochelari de apă. Dacă țineți la ochii copiilor sau ai voștri și la liniștea familiei, în general 😃.
În Marea Neagră salinitatea este semnificativ mai scăzută, ceea ce se traduce printr-o diversitate mai mare de specii de pești și alte forme de viață acvatică, comparativ cu Marea Mediterană, dar și printr-o simfonie mai scurtă sau chiar absentă a urletelor. Cu alte cuvinte, ochii nu mai ustură, copiii nu mai urlă, părinții n-o iau razna 😁. Puteți pune și în acest caz ochelarii de apă în bagaje. Nu strică! Plajele din Bulgaria, cele mai multe, au un nisip extrem de fin. În Sunny Beach am găsit plaja perfectă pentru noi.
Cu un nisip atât de fin de zici că era kinetic, iar intrarea în apă foarte lină, perfectă pentru bebeluși și copii mici. Mai multe despre Sunny Beach am scris în acest review. Anul acesta mergem în stațiunea Nisipurile de Aur. Suntem tare curioși cum arată plajele în această locație. Bineînțeles că vă vom arăta tot.
Turcia a fost înzestrată de natură cu această „climă de plajă”. Verile sunt calde, uscate, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, iar iernile sunt blânde. Resortul în care am fost cazați anul acesta, IC Santai, este deschis pe toată perioada anului.
Atenție la temperaturi! Chiar dacă termometrele indică puțin peste 30 de grade Celsius, temperatura resimțită este mult mai mare din cauza umidității care este, cel mai adesea, de cel puțin două ori mai ridicată decât în România. Într-una dintre seri, telefonul ne indica o umiditate de 93%. La soare, temperaturile sunt greu de suportat. Pentru familiile cu copii, perioada ideală pentru o vacanță respirabilă ar fi în iunie sau în septembrie. În 2023, am avut vacanța începând cu 03.06. Când am ajuns temperatura era de 24 de grade, cam răcoare. Apa mării și apa din piscine erau destul de reci. În următoarele zile, însă, a apărut soarele, iar apa din piscine s-a încălzit suficient de mult încât să fie confortabilă și pentru copii. Anul acesta (2024), am început sejurul pe 24.06. Am prins temperaturi bune, de 32, 33 de grade. Au fost, însă, și două zile cu temperaturi de 37, respectiv 39 de grade Celsius. Partea bună e că apa din piscine, dar și apa mării erau la fel de calde precum faimosul ceai turcesc.
Spre deosebire de Turcia, în Bulgaria aerul este respirabil. Vă puteți bucura de un sejur la temperaturi rezonabile și în iulie sau august. Clima de-a lungul litoralului Mării Negre în Bulgaria este tipică pentru o zonă de coastă. Vara este moderat caldă, cu temperaturi medii de la 22°C la 28°C. În ultimii ani însă, temperaturile au mai crescut, așa că nu este exclus ca temperaturile să sară de 30 de grade Celsius în timpul sejurului vostru.
Deși are opțiuni de lux, Turcia oferă și pachete All Inclusive la prețuri competitive. Bulgaria este o opțiune mai accesibilă, cu prețuri generale mai mici pentru cazare și mâncare, însă există și aici variante de Ultra All Inclusive premium, locații care oferă servicii și pachete turistice de 5 stele.
În concluzie, ambele destinații oferă experiențe unice, cu peisaje naturale frumoase și oportunități de a explora cultura locală. Destinația perfectă de vacanță depinde de așteptările pe care le aveți, de nevoi, dar și de buget. Sperăm că aceste informații v-au fost de folos. Dacă mai aveți întrebări, lăsați-le în comentarii sau ni le puteți trimite printr-un mesaj privat. Rămâneți alături de noi pentru primele informații/ poze/ video-uri de la Hotel GRIFID Encanto Beach MediSpa Nisipurile de Aur.
Vă anunțăm cu drag că Utopic by Mona Vulpoiu, Mica Cera, Miss H and Friends, Ruvix și Valea Copilăriei …
Pipera, 12 decembrie 2024 – Asociația Blue Life Autism, beneficiară a unei finanțări nerambursabile oferite…
Activități copii decembrie. În decembrie ne uităm mai mult în noi. Ne salutăm și distrăm…
Ediția 2025 a CampioMATE este pe cale să înceapă: peste 15.000 de elevi de gimnaziu…
Într-un context politic extrem de important pentru viitorul țării noastre, observăm cât de importantă este…
Studierea unei limbi secundare reprezintă un proces plin de satisfacție, care necesită patru abilități principale…