Vaccinul antigripal in sarcina a starnit mai multe controverse. Cu atat mai mult, cu cat, in aceasta perioada femeile sunt mult mai precaute cu sanatatea lor. Multe viitoare mamici au preferat sa stea deoparte de vaccin, de teama sa nu afecteze fatul.
Cuprins:
Studiile arata ca vaccinul antigripal in sarcina ii poate fi chiar benefic bebelusului
Un studiu publicat recent in Jurnalul de la Universitatea de Medicina din Boston le incurajeaza pe viitoarele mamici sa isi ia masuri de precautie impotriva virusurilor gripale.
Peste 400.000 de bebelusi nou-nascuti si pana la varsta de 6 luni au fost examinati, in acest scop.
„Este un studiu amanuntit in urma caruia am descoperit ca multe femei insarcinate nu au experimentat efecte adverse in urma vaccinarii. Nici ele, nici bebelusii. Nesiguranta femeilor insarcinate este perfect justificabila, mai ales ca sunt unele tratamente vaccinoase care nu sunt recomandate in timpul sarcinii.
Din fericire, vaccinul antigripal in sarcina este permis. Vaccinul ajuta la reducerea complicatiilor care pot aparea din cauza gripei si ajuta. Astfel, si bebelusul este mult mai putin expus unor astfel de virusuri, cu atat mai mult cu cat vaccinarea antigripala nu este permisa bebelusilor sub 6 luni”, explica Dr. Elizabeth Barnett, membru al Academiei Americane de Pediatri.
Simptome ale gripei si de ce ar trebui sa iti faci vaccinul antigripal in sarcina imediat
Gripa este diferita de raceala. Ea este o afectiune provocata de virusurile gripale si poate avea consecinte moderate, dar si severe. In unele cazuri se poate ajunge si la deces. Iata care sunt simptomele:
- Febra sau stare febrila (frisoane)
- Tuse
- Durere de gat
- Nas infundat sau rinoree
- Dureri musculare
- Dureri de cap
- Oboseala
- Varsaturi si diaree – in cazul anumitor persoane; aceste simptome sunt mai frecvente la copii decat la adulti
- Febra se intalneste la majoritatea persoanelor cu gripa, insa pot exista oameni care nu fac febra pe perioada.