Val de viroze respiratorii și gripă în România. Cei mai afectați sunt copiii. Dacă în ultimii doi ani despre gripă sau despre virozele respiratorii s-a vorbit prea puțin, acestea aproape dispărând datorită restricțiilor pandemiei de coronavirus, după „marea relaxare” din România, când s-a renunțat la purtarea maștii chiar și în spațiile închise, cazurile de gripă și de viroze respiratorii au explodat, mai ales în rândul copiilor.
Cuprins:
În ultimele zile, camerele de gardă ale spitalelor (mai ales a celor de pediatrie) s-au umplut cu părinți speriați, care țin în brațe (sau de mână) un copil care tușește, varsă sau are febră mare.
Se pare că acest tip de gripă care circulă acum în România are o severitate moderată, însă debutul bolii este unul fulminant, cu febră mare (peste 39 de grade Celsius), care nu scade sau scade foarte greu atunci când sunt administrate antipiretice de tipul ibuprofen, paracetamol, etc.
Gripa este o afecțiune foarte contagioasă, produsă de două tipuri de virusuri: virusul gripal A și virusul gripal B. Gripa se instalează brusc, iar simptomele apar fără niciun avertisment. Apar dureri musculare, febră, frisoane, lăcrimarea ochilor, tuse seacă, durere în gât și congestie nazală. Uneori, aceste simptome vin însoțite și de vărsături.
Simptomele gripei:
Netratată sau netratată corespunzător, gripa poate duce la diferite complicații respiratorii, unele dintre ele foarte grave, mai ales pentru categoriile principale de risc: copii, bătrâni și pacienți cu afecțiuni medicale preexistente.
Perioada de incubație variază între 1-4 zile. De obicei, perioada de contagiozitate durează până la 5 – 7 zile de la debutul simptomelor, însă poate depăși o săptămână în cazul anumitor persoane, în special copii mici și persoane cu un sistem imunitar slabit.
Ca și în cazul răcelii, măsurile de igienă sunt foarte importante, din acest punct de vedere. Vaccinarea antigripală poate fi o soluție pentru prevenirea infecțiilor cu virusurile gripale A și B.
Atunci când ai un copil mai mare, (11 ani) care pare „scăpat” de toate bolile și virozele copilăriei, ca mamă, începi să te mai relaxezi puțin. Asta, până când se întâmplă inevitabilul și te trezeși în toiul nopții cu o febră ce sare lejer de 39, cu doze uriașe de antipiretice care nu au niciun efect și cu copilul aproape adolescent care te privește cu ochi triști și te întreabă: „mami, de ce nu mă simt mai bine?!”
Povestea noastră cu gripa din acest sezon a fost una destul de terifiantă. Copilul care încă poartă mască la școală (așa își dorește) s-a trezit duminică dimineața cu un acces de tuse și o durere de cap, pe care le-am pus pe seama faptului că a stat cu o zi înainte în parc o după-amiază întreagă, în tricou.
Însă, răul abia începea. Seara, așa cum știm că evoluează fulminant toate virozele și gripele, febra creștea din ce în ce mai mult, în ciuda ibuprofenului și al paracetamolului administrat alternativ la 4 ore, în doze reglate pe greutatea copilului. Atunci când temperatura a ajuns la 39.3, fără nicio speranță că dă semne să scadă, ne-am îmbrăcat rapid și am ajuns la urgențe, la spitalul Marie Curie.
Deși era aproximativ 3:30 dimineața, sala de așteptare a urgențelor era plină, mămici și tătici cu ochi triști și obosiți, cu copilași de numai câteva luni sau chiar 12-13 ani, încercând să se calmeze în timpul de așteptare.
Chiar dacă era noapte, ușa urgențelor se deschidea la câteva minute, un alt copilaș bolnav cu un alt părinte speriat se așezau la rândul deja mare de copii care așteptau consultația medicului.
După mai bine de o oră în care am așteptat, a venit rândul ca medicul să ne strige numele. Un consult, două fiole de sânge, un test de gripă (pe care îl faci într-un alt corp al spitalului și pentru care plătești 60 de lei), alte minute de așteptare. Verdictul: gripa de tip A.
Am părăsit spitalul după ora 06:00, cu febră mare în continuare (despre care medicul mi-a povestit că va persista deoarece gripa abia a debutat), o rețetă lungă și oboseală. Din păcate, în farmaciile din Capitală, antiviralul recomandat în cazul gripei abia se mai găsește, însă, după căutari îndelungi la farmacii non-stop, am reușit să ajungem acasă la ora șapte, cu medicamentele în mână.
Febra a cedat abia după două zile, acum fetița se recuperează, însă eu eu am accese de tuse de noaptea trecută. Sperăm să nu escalaleze nimic. „Aventura” continuă.
Deși virozele și gripele, de cele mai multe ori, trec fără a avea probleme grave, în unele cazuri copilul (sau adultul) trebuie dus de urgență la un consult medical.
Iată când trebuie să te prezinți la medic:
La sugar, în plus față de semnele alarmante de mai sus, mergi imediat la medic când acesta:
Majoritatea persoanelor care fac gripă se vindecă relativ repede, de la câteva zile, la mai puțin de două săptămâni, scrie reginamaria.ro. Există însă și persoane care dezvoltă complicații ușoare până la severe, care pot pune viața în pericol:
Dacă și copilul tău se confruntă cu astfel de simptome, nu intra în panică, ci consultă un medic, acesta va ști exact ce tratament poate primi cel mic, pentru ca totul să revină la normal, iar tot acest episod cu febră, tuse și stare proastă să devină, cât mai repede, doar un vis urât!
Vezi și: Gripa in sarcina. Simptomele periculoase care pot afecta si bebelusul | Demamici.ro
Sursa foto: Pexels.com
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…