Vederea la bebelusi nu este una foarte clara in momentul nasterii. Abia dupa o saptamana el poate distinge obiecte sau persoane aflate la o distanta de 20 de centimetri. Chipul mamei in timp ce este hranit devine, astfel, familiar si se creeaza o legatura importanta intre mamica si prunc.
Cuprins:
La un interval de varsta de 4-6 saptamani, orice mama poate verifica daca bebelusul ei vede bine. Exercitiul este unul simplu: te asezi in fata lui, iar apoi misca usor capul, dar si expresia fetei, pentru a observa reactiile copilului, dar si daca incepe sa te urmaresca cu privirea.
Incepand cu varsta de 3 luni, vederea la bebelusi va deveni din ce in ce mai clara. Copilul va vedea culorile in nuante tot mai intense. Tot atunci vei observa ca va deveni din ce in ce mai atent cand priveste in jurul lui, iar anumite obiecte ii vor capta atentia.
Vederea la bebelusi imediat dupa nastere poate fi, in multe cazuri, incrucisata. Strabismul sau incapacitatea de a misca ambii ochi deodata este destul de frecventa la nou nascuti.
In timp, copilul va invata cum sa isi coordoneze ambii ochi, iar privirea crucis poate dura pana la varsta de 6 luni.
Primul consult oftalmologic al nou nascutului are loc in maternitate si este realizat de medicul neonatolog. Al doilea control, la varsta de 3 luni, poate fi facut de catre medicul de familie.
Medicul va verifica mai intai forma si dimensiunea ochilor si a pleoapelor. Apoi, cu ajutorul unui oftalmoscop va verifica reflexele oculare.
De retinut este ca, un consult oftalmologic este cu atat mai important in cazul bebelusilor nascuti inainte de termen, cei care au o greutate la nastere sub 1500 g sau daca parintii se confrunta cu afectiuni ale vederii (boli congenitale, maladii genetice).
Era o zi ca oricare alta. Stăteam în fața calculatorului, mirată de vremea instabilă de…
Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE. Elevii-jucători și…
Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii - un nou studiu analizează „creierul de…
Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…
Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…
Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…