Sănătatea copilului (dosarul bolilor)

Verucile (negii) la copii. Ce sunt verucile (negii) și din ce cauză apar? Interviu cu Dr. Mihaela Balaban, Medic specialist Dermato-Venerologie | Demamici.ro

Verucile (negii) la copii. Ce sunt verucile (negii) și din ce cauză apar? Interviu cu Dr. Mihaela Balaban, Medic specialist Dermato-Venerologie și Doctor în Științe Medicale, din cadrul Clinicii Dr. Daniela Diveică. Verucile, cunoscute și sub denumirea populară de negi, sunt destul de comune la copii. Sistemul lor imunitar este încă în dezvoltare și poate fi mai susceptibil la infecții virale. De ce apar, de câte tipuri sunt verucile, cum se transmit, dar și care este cea mai ușoară cale de a scăpa de ele, aflăm de la doamna doctor Mihaela Balaban.

Verucile (negii) la copii. Ce sunt verucile (negii) și din ce cauză apar? Interviu cu Dr. Mihaela Balaban, Medic specialist Dermato-Venerologie

Ce sunt verucile (negii) și din ce cauză apar?

Dr. Mihaela Balaban: Verucile (negii) sunt excrescențe cutanate benigne (fără risc), cauzate de infecția cu virusul papilloma uman (Human papillomavirus).

Există peste 200 de tulpini de HPV care infectează pielea și mucoasele. Unele tulpini pot determina apariția unor leziuni fără risc (negii, papiloamele), în schimb ce altele sunt oncogene, periculoase (pot cauza cancer de col uterin, cancer anal, etc).

Este important de știut că verucile sunt diferite de negii genitali (numiți și condiloame acuminate). Negii genitali sunt leziuni cauzate de tulpini de HPV care se transmit cel mai frecvent prin contact sexual.

Orice persoană poate fi afectată de negi?

Dr. Mihaela Balaban: Verucile (negii) apar cel mai frecvent la copii și la adulții tineri. Studiile au arătat că aproximativ 10% dintre copii pot fi afectați. Copiii cu dermatită atopică sunt mai predispuși la a face leziuni multiple și mai dificil de tratat. De asemenea, și persoanele cu probleme de imunitate (SIDA/ transplant de organ) se pot confrunta cu leziuni multiple.

Cum se trasmit verucile?

Dr. Mihaela Balaban: Cel mai frecvent, transmiterea tulpinii de HPV, responsabilă de apariția negului, se poate face prin contact direct cu negii altei persoane. Mai ales dacă pielea prezintă răni, zgârieturi, este macerată, se creează o poartă de intrare pentru virus. Mai rar, transmiterea este indirectă, prin contactul cu obiecte sau suprafețe contaminate.

Câte tipuri de veruci există?

Dr. Mihaela Balaban: Există mai multe tipuri de veruci:

  • Verucile comune sau vulgare, cele mai frecvente. Afectează degetele de la mâini, palmele, genunchii, coatele, sunt aspre la palpare, rotund-ovalare, de culoarea pielii normale sau de culoare gri/ brună.
  • Verucile plantare afectează tălpile, pot semăna cu bătăturile și pot deveni dureroase în timpul mersului.
  • Verucile plane sunt leziuni cu aspect turtit, de culoarea pielii normale sau maronii, localizate frecvent pe față sau pe dosul mâinlor.
  • Verucile filiforme sunt leziuni alungite, aspre la palpare, întâlnite frecvent pe față și latero-cervical.
  • Verucile periunghiale apar în jurul unghiilor de la mâini și de la picioare și pot fi dureroase.

Cum tratăm verucile și când este indicat tratamentul?

Dr. Mihaela Balaban: Frecvent, mai ales în cazul copiilor, verucile comune pot dispărea spontan, fără niciun tratament.
Tratamentul este indicat dacă leziunile evolueză de mult timp, dacă asociază durere locală, disconfort, limitează mișcarile, mersul, sunt inestetice.

Medicul dermatolog poate alege metoda de tratament în funcție de tipul leziunii:

  • Tratamente locale (soluții cu acid salicilic, acid lactic) aplicate de către pacient acasă. Pot irita pielea sănătoasă din jurul verucii.
  • Crioterapia – un tratament efectuat de către medicul dermatolog, care presupune aplicarea de azot lichid, cu scopul de a îngheța negul. Acest tratament poate fi combinat cu tratamentele locale pentru a obține rezultate mai rapide.
  • Tratamentul chirurgical (Electrocauterizare/ tratament cu laser CO2/ excizie chirurgicală)- chiar dacă are avantajul că duce la îndepărtarea negului într-un timp scurt, este de evitat în cazul negilor pe palme, degete și tălpi, din cauza riscului de a dezvolta cicatrici dureroase, permanente.
  • Tratament cu laser vascular, care distruge vasele de sânge care hrănesc negul.

Dr. Mihaela Balaban este medic specialist Dermato- venerologie și Doctor în Științe Medicale, cu experiență dermatologică clinică (atât la adulți, cât și la copii) și în dermato- chirurgia minim invazivă.

Dr Mihaela Balaban, Medic specialist Dermato- Venerologie este medic in cadrul Clinicii Dr. Daniela Diveică.

  • Clinica Dr. Daniela Diveică, str Ștefan Negulescu, nr 34, etaj 2, interfon 3, Sector 1, București (Reper Dorobanți – Piața Floreasca)

Mai multe informații despre proceduri, intervenții, dar și rezultate înainte și după le puteți vedea pe:

Vezi și: Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Vezi și: Cum corectăm asimetriile la nivelul feței? Ce spune specialistul Dr. Daniela Diveică | Demamici.ro

Share

Articole recente

Dylan Conner, fiul Nadiei Comăneci, a împlinit 18 ani. Cum arată tânărul de care sportiva este extrem de mândră | Demamici.ro

Dylan Conner, fiul Nadiei Comăneci și al lui Bart Conner, a împlinit frumoasa vârstă de…

2 zile

Evaluarea Națională 2024. Subiecte și bareme la matematică | Demamici.ro

Evaluarea Națională 2024. Subiecte și bareme la limba matematică. Evaluarea Națională 2024 a început marți,…

6 zile

Evaluarea Națională 2024. Subiecte și bareme la limba și literatura română | Demamici.ro

Evaluarea Națională 2024. Subiecte și bareme la limba și litaratura română. Evaluarea Națională 2024 a…

o săptămână

Băiețelul lui Theo Rose a împlinit un an! Imagini de colecție cu micuțul Sasha | Demamici.ro

Băiețelul lui Theo Rose a împlinit un an! Imagini de colecție cu micuțul Sasha. Theo…

2 săptămâni

Reîntâlnire emoționantă între Irina și Irinel Columbeanu. Irina a revenit în România după 6 ani: „Nu aș fi unde sunt acum fără tatăl meu” | Demamici.ro

Reîntâlnire emoționantă între Irina și Irinel Columbeanu. Irina Columbeanu, fiica lui Irinel Colmbeanu și a…

2 săptămâni