Verucile (negii) la copii. Ce sunt verucile (negii) și din ce cauză apar? Interviu cu Dr. Mihaela Balaban, Medic specialist Dermato-Venerologie și Doctor în Științe Medicale, din cadrul Clinicii Dr. Daniela Diveică. Verucile, cunoscute și sub denumirea populară de negi, sunt destul de comune la copii. Sistemul lor imunitar este încă în dezvoltare și poate fi mai susceptibil la infecții virale. De ce apar, de câte tipuri sunt verucile, cum se transmit, dar și care este cea mai ușoară cale de a scăpa de ele, aflăm de la doamna doctor Mihaela Balaban.
Ce sunt verucile (negii) și din ce cauză apar?
Dr. Mihaela Balaban: Verucile (negii) sunt excrescențe cutanate benigne (fără risc), cauzate de infecția cu virusul papilloma uman (Human papillomavirus).
Există peste 200 de tulpini de HPV care infectează pielea și mucoasele. Unele tulpini pot determina apariția unor leziuni fără risc (negii, papiloamele), în schimb ce altele sunt oncogene, periculoase (pot cauza cancer de col uterin, cancer anal, etc).
Este important de știut că verucile sunt diferite de negii genitali (numiți și condiloame acuminate). Negii genitali sunt leziuni cauzate de tulpini de HPV care se transmit cel mai frecvent prin contact sexual.
Orice persoană poate fi afectată de negi?
Dr. Mihaela Balaban: Verucile (negii) apar cel mai frecvent la copii și la adulții tineri. Studiile au arătat că aproximativ 10% dintre copii pot fi afectați. Copiii cu dermatită atopică sunt mai predispuși la a face leziuni multiple și mai dificil de tratat. De asemenea, și persoanele cu probleme de imunitate (SIDA/ transplant de organ) se pot confrunta cu leziuni multiple.
Cum se trasmit verucile?
Dr. Mihaela Balaban: Cel mai frecvent, transmiterea tulpinii de HPV, responsabilă de apariția negului, se poate face prin contact direct cu negii altei persoane. Mai ales dacă pielea prezintă răni, zgârieturi, este macerată, se creează o poartă de intrare pentru virus. Mai rar, transmiterea este indirectă, prin contactul cu obiecte sau suprafețe contaminate.
Câte tipuri de veruci există?
Dr. Mihaela Balaban: Există mai multe tipuri de veruci:
Cum tratăm verucile și când este indicat tratamentul?
Dr. Mihaela Balaban: Frecvent, mai ales în cazul copiilor, verucile comune pot dispărea spontan, fără niciun tratament.
Tratamentul este indicat dacă leziunile evolueză de mult timp, dacă asociază durere locală, disconfort, limitează mișcarile, mersul, sunt inestetice.
Medicul dermatolog poate alege metoda de tratament în funcție de tipul leziunii:
Dr. Mihaela Balaban este medic specialist Dermato- venerologie și Doctor în Științe Medicale, cu experiență dermatologică clinică (atât la adulți, cât și la copii) și în dermato- chirurgia minim invazivă.
Dr Mihaela Balaban, Medic specialist Dermato- Venerologie este medic in cadrul Clinicii Dr. Daniela Diveică.
Mai multe informații despre proceduri, intervenții, dar și rezultate înainte și după le puteți vedea pe:
Vezi și: Cum corectăm asimetriile la nivelul feței? Ce spune specialistul Dr. Daniela Diveică | Demamici.ro
Activități copii decembrie. În decembrie ne uităm mai mult în noi. Ne salutăm și distrăm…
Ediția 2025 a CampioMATE este pe cale să înceapă: peste 15.000 de elevi de gimnaziu…
Într-un context politic extrem de important pentru viitorul țării noastre, observăm cât de importantă este…
Studierea unei limbi secundare reprezintă un proces plin de satisfacție, care necesită patru abilități principale…
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…