Știri externe

Viața unui copil, salvată datorită unor injecții cu celule stem din placentă. Intervenția, o premieră în lume | Demamici.ro

Viața unui copil, salvată datorită unor injecții cu celule stem din placentă. Intervenția, o premieră în lume. Un copil se poate bucura acum de viață, mulțumită eforturilor unor medici care au realizat o intervenție în premieră în lume, folosind celule stem din placentă.

Micuțul Finley a venit pe lume cu grave probleme cardiace, având arterele principale din inimă defecte și la doar 4 zile de când venise pe lume suferise deja o primă intervenție pe cord deschis, la Spitalul pentru Copii din Bristol.

Din nefericire, intervenția chirurgicală nu a rezolvat problema medicală a copilului, iar modul de funcționare al inimii s-a deteriorat semnificativ. În scurt timp, fluxul sanguin din partea stângă a inimii s-a redus considerabil.

Mama băiețelului, Melissa, din Corsham, Wiltshire a declarat: „Ni s-a spus de la început că șansele ca el să supraviețuiască nu erau mari.”

După 12 ore, Finley a ieșit din operație, într-un final. A fost nevoie de bypass pentru a-i salva viața, însă chiar și așa funcția cardiacă era deteriorată.

După câteva săptămâni petrecute la Terapie Intensivă, găsirea unui tratament convențional pentru îmbunătățirea stării de sănătate a lui Finley părea tot mai dificilă. Copilul devenise dependent de medicamentație pentru funcționarea inimii.

Acela a fost momentul în care în cazul lui Finley s-a încercat o procedură medicală care implica celule stem, dintr-o bancă de celule. Dr Massimo Caputo de la „British Heart Foundation” este pionerul tehnicii medicale inovatoare. Profesorul Caputo a injectat celulele direct în inima lui Finley în speranța că acestea vor contribui la regenerarea vaselor de sânge deteriorate.

Celulele „alogene” au fost „crescute” de către cercetătorii de la „Royal Free Hospital” din Londra, milioane dintre acestea fiind injectate în mușchiul cardiac al băiețelului, după cum informează BBC.

Practic, aceste celule alogene au capacitatea de a se transforma în țesut, care nu este respins, iar astfel, în cazul băiețelului, au reușit să regenereze mușchiul cardiac deteriorat.

Viața unui copil, salvată datorită unor injecții cu celule stem din placentă. La doi ani de la prima intervenție chirurgicală, Finley este un băiețel de 2 ani „fericit și care crește”

Șansa lui la viață a venit de la o nouă procedură medicală, unică și realizată în premieră în lume, ce a implicat injectarea de celule stem în mușchiului inimii.

„Am renunțat la toate medicamentele pe care le lua și la ventilație”, a spus profesorul Massimo Caputo. „A fost externat și acum este un băiețel fericit care crește.”

Pe viitor, profesorul Caputo speră ca un studiu clinic amplu asupra plasturilor cu celule stem să aibă loc în următorii doi ani, după mai multe teste de laborator de succes, iar astfel să vină în ajutorul mai multor pacienți.

Dr Stephen Minger, expert în biologia celulelor stem și director al SLM Blue Skies Innovations Ltd: „Majoritatea studiilor pe care le cunosc la adulți cu disfuncție sau insuficiență cardiacă arată doar un beneficiu terapeutic minim cu infuzia de celule stem. Mă bucur că echipa clinică va continua să facă un studiu clinic standard care ar trebui să ne spună dacă aceasta a fost un succes unic și, de asemenea, să ne ofere o mai bună înțelegere a mecanismelor din spatele acestui lucru”.

Vezi și: Povestea lui David, al doilea prematur salvat datorită terapiei cu celule stem în Spitalul Regina Maria Băneasa. Băiețelul a împlinit un an și este sănătos | Demamici.ro

Vezi si: Celulele stem. De ce trebuie să recoltez celule stem la nașterea copilului. Informații complete despre recoltare, stocare, utilizare | Demamici.ro

Vezi si: Interviu cu Dr. Dana Zaciu, medic primar Neonatologie – Cum este experiența părinților care aduc pe lume copii prematuri în perioada pandemiei | Demamici.ro

Share

Articole recente

Are doar 2 ani, dar lupta lui e cât o viață. Fii parte din povestea lui Achim! | Demamici.ro

Era o zi ca oricare alta. Stăteam în fața calculatorului, mirată de vremea instabilă de…

o săptămână

Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE – Campionatul național de matematică pe echipe | Demamici.ro

Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE. Elevii-jucători și…

o săptămână

Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii – un nou studiu analizează „creierul de mamă” | Demamici.ro

Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii - un nou studiu analizează „creierul de…

o săptămână

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară – spațiu de acceptare și conexiune deschis tuturor | Demamici.ro

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…

2 săptămâni

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și zeci de ani după naștere STUDIU | Demamici.ro

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…

3 săptămâni

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar Social Moms VIDEO (P) | Demamici.ro

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…

3 săptămâni