Viroza respiratorie. Medicii fac un apel: „Nu tratati virozele cu antibiotice!” Este sezonul in cei mici sunt cei mai vulnerabili, iar fara masuri de precautie, virozele se raspandesc imediat.
Cuprins:
Daca copilul tau prezinta simptome ca ar fi contractat o viroza respiratorie, mergeti de urgenta la medic.
Specialistii atrag atentia ca viroza respiratorie nu este bine sa fie tratata cu antibiotice si cel mai bine este sa urmati tratamentul recomandat de medic.
„Sezonul virozelor respiratorii este in toi, iar copiii sunt cei mai expusi imbolnavirii. (…) Infectia de tract respirator superior sau raceala poate determina tuse, curgerea nasului, lacrimare in exces, durere in gat si febra. Medicatia antipiretica (care combate febra) poate reduce durerea si febra. Virusul nu poate fi tratat cu tratament antibiotic si medicatia impotriva racelii nu ajuta”, informeaza Departamentul de Situatii de Urgenta, pe Facebook.
De asemenea, autoritatea mai mentioneaza ca, de obicei, simptomele se amelioreaza in 3-7 zile. In cazul copiilor, tusea poate persista si cateva saptamani.
Viroza respiratorie. Medicii fac un apel: „Nu tratati virozele cu antibiotice!”
„La copiii de sub 2 ani nasul poate fi curatat folosind picaturi de ser fiziologic si aspirand cu un aspirator nazal sub forma de para. Aspiratul frecvent al narilor poate fi iritant pentru nou-nascuti si de aceea este mai bine a se efectua inaintea meselor,” mai recomanda DSU.
Departamentul de Situatii de Urgenta recomanda parintilor sa foloseasca Paracetamol 15mg/kg la 4 ore pentru febra sau durere in gat, iar pentru copiii care au mai mult de sase luni, Ibuprofen 10 mg/kg la opt ore.
Avertisment si pentru sezonul gripal 2019-2020. Vor circula 4 tipuri de virusi
Sezonul gripal 2019-2020 a inceput deja, iar odata cu racirea vremii copiii vor deveni mult mai vulnerabili in fata virusilor.
Specialistii de la Centrul pentru Prevenirea si Combaterea Bolilor estimeaza ca in sezonul gripal 2019-2020 vor circula in aer patru tulpini de virus.
Este important de retinut ca virusurile gripale se modifica in permanenta, in functie de natura lor si de severitate. Din acest motiv, si vaccinurile gripale sunt reinoite anual.
Pentru 2019-2020, vaccinul trivalent (care are trei componente) contine:
A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09 virus (actualizat)
A/Kansas/14/2017 (H3N2) virus (actualizat)
B/Colorado/06/2017 virus (Victoria).
Medicii recomanda vaccinarea antigripala la timp, pentru a evita aparitia unor complicatii din cauza gripei. Vaccinul poate fi facut doar copiilor de peste 6 luni.
Copiii cu varstele intre 6 luni si 8 ani, care nu au mai primit vaccin in anii trecuti (in cazul celor de peste 1 an), vor avea nevoie de doua doze de vaccin.