Sănătatea și siguranța bebelușului

Virusul Coxsackie: simptome la copii care trebuie să îi alerteze pe părinți | Demamici.ro

Virusurile Coxsackie fac parte din familia de virusuri enterovirus (care include și poliovirusurile și virusul hepatitei A) care pot trăi în tractul digestiv uman.

Virusurile se pot răspândi de la persoană la persoană, de obicei prin intermediul mâinilor nespălate și prin atingerea suprafețelor contaminate, unde pot trăi câteva zile.

În cele mai multe cazuri, infecțiile cu virusul coxsackie provoacă simptome ușoare asemănătoare gripei și dispar fără tratament. Dar, în unele cazuri, pot duce la infecții mai grave.

Care sunt semnele și simptomele infecțiilor cu virus Coxsackie?

Virusul Coxsackie poate provoca o mare varietate de simptome. Aproximativ jumătate dintre copiii infectați nu au simptome. Alții fac brusc febră mare, au dureri de cap și dureri musculare, iar unii dezvoltă, de asemenea, o durere în gât, disconfort la burtă sau greață. Un copil cu o infecție cu virus coxsackie se poate simți pur și simplu fierbinte, dar nu are alte simptome. La majoritatea copiilor, febra durează aproximativ 3 zile, apoi dispare.

Ce probleme pot apărea?

Virusurile Coxsackie pot provoca simptome care afectează diferite părți ale corpului, inclusiv:

  • Boala mână-gură-picior, care provoacă vezicule roșii dureroase în gât și pe limbă, gingii, cerul gurii, interiorul obrajilor, palme și tălpile picioarelor. Ele pot apărea și pe fese.
  • Herpangina, o infecție a gâtului, provoacă vezicule cu inele roșii și ulcere pe amigdale și pe palatul moale, porțiunea din spate cărnoasă a cerului gurii.
  • Conjunctivita hemoragică, o infecție care afectează albul ochilor, începe de obicei ca o durere oculară, urmată rapid de ochi roșii, lăcrimați, cu umflare, sensibilitate la lumină și vedere încețoșată.

Ocazional, virusurile coxsackie pot provoca infecții mai grave care ar putea trebui tratate într-un spital, inclusiv:

  • meningita virală, o infecție a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării
  • encefalită, o infecție a creierului
  • miocardită, o infecție a mușchiului inimii

Mamele pot transmite o infecție nou-născuților lor în timpul sau imediat după naștere. Bebelușii sunt mai expuși unui risc de infecție gravă, inclusiv miocardită, hepatită și meningoencefalită (o inflamație a creierului și a meningelor). La nou-născuți, simptomele pot apărea în decurs de 2 săptămâni de la naștere.

Sunt infecțiile cu virus Coxsackie contagioase?

Virusurile Coxsackie sunt foarte contagioase. Se pot transmite de la o persoană la alta prin intermediul mâinilor nespălate și prin contactul cu suprafețe contaminate. De asemenea, se pot răspândi prin picături de lichid pulverizate în aer atunci când o persoană infectată strănută sau tusește.

Dacă există un focar într-o comunitate, riscul de infectare cu virusul coxsackie este cel mai mare în rândul sugarilor și copiilor mai mici de 5 ani. Virusul se răspândește cu ușurință în grupuri precum școli, centre de îngrijire a copiilor și tabere de vară. Oamenii sunt cei mai contagioși în prima săptămână în care sunt bolnavi.

În climatele mai răcoroase, focarele au loc cel mai adesea vara și toamna, dar părțile tropicale ale lumii le au pe tot parcursul anului.

Cum sunt tratate infecțiile cu virus Coxsackie?

În funcție de tipul de infecție și de simptome, medicul poate prescrie medicamente pentru a face copilul să se simtă mai confortabil. Deoarece antibioticele acționează numai împotriva bacteriilor, ele nu pot fi folosite pentru a combate o infecție cu virusul coxsackie.

Dacă febra durează mai mult de 24 de ore sau dacă copilul dumneavoastră prezintă simptome ale unei infecții mai grave cu virusul coxsackie, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Majoritatea copiilor cu o simplă infecție cu virus coxsackie se recuperează complet după câteva zile, fără a avea nevoie de tratament medical. Un copil care are febră fără alte simptome ar trebui să se odihnească în pat sau să se joace liniștit în casă. Oferă multe lichide pentru a preveni deshidratarea.

Cât durează infecțiile cu virus Coxsackie?

Cât durează infecția poate varia. Copiii care au doar febră își pot vedea temperatura revenind la normal în 24 de ore, deși febra durează în medie 3 zile. Boala mână-gură-picior durează de obicei 2-3 zile, dar poate dura până la 7 zile. Meningita virală poate dura 3-7 zile până să se vindece.

Când ar trebui să sun doctorul?

Sunați imediat medicul dacă copilul dumneavoastră are oricare dintre aceste simptome:

  • febră mai mare de 38 ° C pentru sugarii mai mici de 6 luni și mai mare de 38,8 ° C pentru copiii mai mari
  • poftă de mâncare slabă
  • probleme cu hrănirea
  • vărsături
  • diaree
  • probleme de respirație
  • convulsii
  • somnolență neobișnuită
  • durere în piept sau burtă
  • răni pe piele sau în interiorul gurii
  • durere severă în gât
  • cefalee severă, în special cu vărsături, confuzie sau somnolență neobișnuită
  • rigiditate a gâtului
  • ochi roșii, umflați și lăcrimați
  • durere la unul sau ambele testicule

Pot fi prevenite infecțiile cu virus Coxsackie?

Nu există vaccin pentru a preveni infecția cu virusul coxsackie. Spălarea mâinilor este cea mai bună protecție. Amintește-le tuturor din familia ta să se spele bine și des pe mâini, mai ales după folosirea toaletei, după schimbarea scutecului, înainte de masă și înainte de a pregăti mâncarea. Jucăriile comune din centrele de îngrijire a copiilor trebuie curățate des cu un dezinfectant, deoarece virusul poate trăi zile întregi pe aceste obiecte.

Copiii care sunt bolnavi de o infecție cu virus coxsackie trebuie ținuți acasă timp de câteva zile pentru a evita răspândirea infecției.

Referințe:

  1. https://kidshealth.org/en/parents/coxsackie.html?ref=search
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/meningitis/expert-answers/coxsackievirus/faq-20058531

Vezi și: Enterocolita la copii: cauze, simptome și tratament | Demamici.ro

Vezi și: Val de cazuri de enterocolită pe litoral. Apa din mare și mâncarea, principalele suspecte ca surse de infectare | Demamici.ro

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună